Vondráček varuje před atentátem na českou měnu

politika

Předseda Svobodných Libor Vondráček varuje před "atentátem" na českou národní měnu. K zamyšlení ho přimělo výročí atentáru na Aloise Rašína a novoroční projev současné hlavy státu Petra Pavla.

Vondráček varuje před atentátem na českou měnu
Svobodní a předseda L. Vondráček
6. ledna 2024 - 06:30

„Je to přesně 101 let od atentátu na Aloise Rašína a přesně rok, kdy jsme odnesli petici za korunu do Senátu, aby nebyl páchán atentát na měnu, kterou založil. Ještě jednou se proto musím vrátit k projevu Petra Pavla," napsal na sociální síti facebook včera Vondráček.

„Tak jako loni touto dobou Petr Pavel těsně před druhým kolem prezidentské volby zmínil potřebu přijetí Istanbulské úmluvy, tak letos zatlačil na zrušení české koruny. Jeho letošní projev jen potvrzuje, že jeho výroky v televizním vysílání jsou pečlivě naplánované, přestože třeba bez faktických argumentů.

Není sporu o tom, že zrušení české koruny je fatální ekonomický nesmysl a další kudla do zad naší suverenitě prezidentově po výzvě k otevření cesty pro zrušení práva veta. Než se k té největší kaňce prezidentského projevu dostanu, chtěl bych prezidenta také za něco pochválit, aby to nevypadalo, že si na něm apriori všímám jej chyb.

První pochvala je za to, co fakticky udělal, za to že zrušil nesmyslné bezpečnostní rámy a uzávěrku Pražského hradu, skrz který lze projít zásadně rychleji. Druhá pochvala se týká dvou výroků v projevu. 

- "Absolutní bezpečnost zajistit nelze a neměli bychom kvůli tomu obětovat naší svobodu,” tato myšlenka byla zlatým hřebem projevu. Za dvanáct minut projevu jsem zaznamenal ještě jeden hluboký apel, který lze jen podepsat:" 

- „Řešení problémů není dobré odkládat na příští generace.” 



Méně pozitivní by bylo, kdyby nám vysvětlil, že tím nemyslel rušení úřadů, dotací, přebujelého státu a přípravu skutečné důchodové reformy, ale měl tím na mysli řešení pseudoproblému prostřednictvím přijetí progresivní a dekarbonizační agendy. Ale to v projevu nezaznělo, takže vyřčenou myšlenku lze jen pochválit.

Kromě výzvě k přijetí eura za nejvíce varovné naopak považuju tyto pasáže: "Je třeba vířit a podporovat klimatickou hysterii mezi mladými.” (...) "Vláda je vlastně nejlepší, co tu kdy byla, sice neplní program, ale na veřejnosti se nehádají narozdíl od jiných vlád, přestože je jich pět.” (...) "V opozici snad jen populisté a extremisté.” 

Nakonec nenápadně oznámil, že o milostech nebude rozhodovat nějaké ministerstvo, ale on sám.

Poselství projevu Petra Pavla, které se týká eura je zřejmé: "Svobodní zahájili boj o zachování české korunu tak akorát včas.“ 

Moje stručná reakce proto nebude opisovat celý obsah webu www.za-korunu.cz.

Na kulatého stole k naší petici zaznělo v Senátu jasně, že zrušení koruny a zavedení eura by poškodilo českou ekonomiku. Zhruba 82 % obyvatel si to uvědomuje, i proto si přeje korunu zachovat, stejně jako si to podle dat agentury STEM přeje 80% podnikatelů. Mezi nezávislými ekonomy je shoda na výhodnosti zachování koruny ještě větší.

Psali jsme:

V rozporu s touto zjevnou shodou mezi laickou a odbornou veřejností minimálně 9 z 18 členů vlády deklarovalo přijetí eura podporu. Zdá se proto, že chtěl Petr Pavel využít příhodné situace v podobě probruselského složení vlády, neboť tyto strany po příštích volbách zásadně ztratí, k protlačení kroků urychlujících přijetí eura. Jelikož právě o tom se má na příštích jednáních vlády rozhodovat, zvyšuje prezident tlak zejména na ministry za ODS, neboť část této strany ještě stále euro zavádět nechce. Již v mnoha jiných otázkách (korespondenční volba, daně) nám ovšem premiér, ale třeba i ministr financí ukázali, jak umí rychle měnit názory, a proto musíme být ostražití.

Proto jsem už v dubnu upozorňoval, že se do nového prohlášení vlády vloudila analýza možnosti vstupu do systému ERM II, který je předsíní ke vstupu do eurozóny. Naše petice je tak aktuálnější než kdy dřív a pan prezident svým projevem jasně dokázal, že boj o korunu nelze brát na lehkou váhu. I on totiž stojí na straně čtyř vládních stran a dalších zájmových skupin," uzavřel svůj komentář na facebooku předseda Svobodných Libor Vondráček.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: fb profil)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif