Žantovský: Reprivatizaci nebo deprivaci?

politika

<< VIDEO >> Předseda SPD Tomio Okamura vnesl do veřejného prostoru pojem reprivatizace. Přišel s inventurou omylů a chyb transformačního období české ekonomiky po roce 1989 a jejich dopadů na další vývoj naší společnosti.

Žantovský: Reprivatizaci nebo deprivaci?
Vladimír Franta a Petr Žantovský
18. ledna 2024 - 22:03

V mnohém měl pravdu, mnohé zjednodušil až na krajní mez. Jeho analýza Klausovo-Třískovo-Ježkovy kuponové privatizace včetně už dávno mnohokrát slyšené výtky o chybějícím legislativním rámci je trochu vytržená z času. Proces proměny naší ekonomiky byl podmíněn jejím rozsahem (odnárodňovalo se de facto všechno státní vlastnictví, což nikde předtím nemělo obdoby, i Thatcherové zásahy v 70. letech byly směřované jen k vybraným oblastem ekonomiky (doly, doprava atd.), Kompletní odstátnění proběhlo pouze u nás.

Je pochopitelné, že tento proces má dodnes silné kritiky, zejména proto, že patrně dobře míněný demokratický způsob rozdání přístupu ke státnímu vlastnictví každému skrze kuponové knížky začal být velice záhy zneužíván jednak podvodnými fondy, jednak bývalými managementy, které disponovaly nadstandardními interními informacemi. Čili transformace nemohla být bez stínu. Nicméně proběhla za nějakých konkrétních historických souvislostí. 

Dnes jsme v situaci, že z naší země je montovna, skladovna a spotřebna. Většinu produkce, průmyslu, vodárenství a dalších strategických odvětví byla předána do rukou zahraničním korporálům, na jejichž jednání nemáme vliv. Ony se řídí zájmem svým, nikoli naším. Z toho vyrůstá logicky deprivace, zklamání a hořkost, čím dál častější v řadách tzv. obyčejných občanů. To je výchozí situace už šestnáctého dílu debaty Vladímíra Franty a Petra Žantovského v pořadu O lecčems a mnohém.



Všechny dosavadní díly cyklu pak jsou k vidění zde.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif