Zbořil: Mezimoří, nápad, který by se mohl využít při dělení Ukrajiny

politika

<< NĚCO Z HISTORIE >> V našem historickém okénku bychom si mohli připomenout, že po skončení každé války dochází ke změnám hranic.

Zbořil: Mezimoří, nápad, který by se mohl využít při dělení Ukrajiny
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
17. dubna 2024 - 02:20

Tak jako při vzniku Československa po první světové válce byl u nás plánován koridor až ke Středozemnímu moři, tak teď se možná znovu jedná o takzvaném Trojmoří nebo Mezimoří.

Můžete nám k tomu něco říct pane Zbořile?

„Ten koridor, který mohl někdo hledat v obnově Říše nebo Království Českého, v době krále českého  Přemysla Otakara II., byl vlastně jenom rychlou improvizací v průběhu Versaillské  konference. Tehdy vznikaly nové hranice států na území rozděleného nebo zanikajícího Rakouska, Rakouské monarchie a Rakousko – Uherska. 


Ale také s tím souvisela tehdy populární diskuse o „Nové Evropě“. Ta česká „přemyslovská koncepce“ neměla velký ohlas. Zejména ne u francouzské delegace a samozřejmě ani u té britské, které si tehdy obě osobovaly právo nové evropské hranice tvořit. A samozřejmě i za nepřímé účasti Spojených států amerických omezovaných ve svých ambicích tehdy ještě populárním izolacionismem. Když právě jejich účast na  překreslování mapy Evropy byla do jisté míry omezená jenom na úvahy Woodrowa Wilsona, který propagoval už ve svých 14 bodech důvody proč vstupovaly Spojené státy do 1.světové války. Mj.  jedním  hlavní důvodem bylo právo národů na sebeurčení až do odtržení. I tím se zdůvodňovalo rozbití Rakouska-Uherska. 

Vlastně by se tím dalo zdůvodnit i dnes téměř všechno. Například připojení autonomní republiky Krym k Ukrajinské republice a nebo k Ruské federaci,“ říká v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz Zdeněk Zbořil.

Změny hranic a „Mezimoří“…

„Ten způsob změny hranic je charakteristický pro celé 19.století pojmenovávané jako „evropský koncert velmocí“. Právě na přelomu 19. a 20.století tato velmocenská arogance zažívá svůj zlatý věk. Protože nejenom hlavy států, ale kdejaký subalterní úředník mohl přicházet s nápady, jak na troskách Rakouska a Rakousko-uherského impéria vytvořit nové státy. Tak vzniká Jugoslávie,  tak vzniká Česko-Slovensko včetně Zakarpatské Ukrajiny nebo Podkarpatské Rusi. Tehdy je v Trianonu brutálně  okleštěno Maďarsko, které ztratilo obrovská území. A statisíce maďarsky hovořících obyvatel Uherska se stalo občany nových států.

Ale zajímavé je, že problém změny hranic  stále pokračuje. Samozřejmě, nacistické Německo, které vyhlašuje svoji slavnou Třetí říši, Říši jako národní stát, národně socialistický stát, má úplně stejné plány. Ale už v této době se hledá společný tón mezi Německem, tedy ještě  Výmarskou republikou, a po více než století obnoveným  Polskem. Tak se stává, že je několikrát v různých souvislostech použitý historický termín „Mezimoří“, podle  Pilsudského diktátu „Trojmoří“. Má se týkat nejen obnoveného Polska, ale carskými a bolševickými dekrety „osvobozených“ baltských států. A také, nově vzniklého Polska v nových hranicích. O nezávislost se chaoticky bojuje na velké části dnešní ještě z velké části nezávislé Ukrajiny. A nové hranice  mají být zakresleny  na březích Baltského, Jaderského a Černého moře.

Tento nápad byl ale stejně zablokován Francii, Velkou Británii a dalšími  evropskými státy. Ale ty dvě velké země s imperiálními ambicemi hrály nejdůležitější roli. Zajímavé také je, že se tento nápad objevuje i v současnosti. Zatím jenom jako propagandistické heslo v odkazech na nějaké geografické autority, geografické, politicko-geografické a geopolitické autority. Ale zase je to nápad spíše ideologický, který by mohl dostat nový náboj při dělení dnešní Ukrajiny, nebo vymezování hranic státu Ukrajina, který by ovšem vypadal jinak, podstatně jinak, než jak ho známe dnes. Anebo jak o něm stále ještě mluví, i když v poslední době už nikoliv tak silným hlasem jako před dvěma lety, pan prezident Zelenskij“ dodává Zdeněk Zbořil.


(rp, prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX






Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif