Zbořil: Putin na standardní, přátelské návštěvě v arabských emirátech

politika

<< VIDEO >> V těchto dnech se ve Spojených arabských emirátech sjíždí mnoho státníků a neočekávaně, a nevíme jestli neočekávaně, tam přiletěl i Vladimír Putin.

Zbořil: Putin na standardní, přátelské návštěvě v arabských emirátech
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
9. prosince 2023 - 02:20

Co nám k tomu můžete říct pane Zbořile?

Ten přílet Vladimíra Putina je opravdu zvláštní vzhledem k tomu, jaké to má všechno souvislosti. Samozřejmě, že by někoho mohlo napadnout, jak to, že podle zatykače mezinárodního evropského tribunálu se nikdo nepokusil v arabských zemích nebo zemích Blízkého východu Vladimíra Vladimíroviče zatknout. Ale že naopak byl přijat s obrovskou pompou, na červených kobercích se procházel v moderních exteriérech, slavnostní paráda gardy na koních a na velbloudech jej doprovázela, respektive doprovázela ty super luxusní vozy, v kterých se pohyboval, jeho vládní letadlo doprovázely stíhací stroje zanechávající za sebou stopu v barvách ruské trikolory. A jen s malým zpožděním přišla zpráva, že byly na programu také jednání o investicích v Rusku v miliardách USD po dobu dvou let,“ říká Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Rusko a islám…

„U nás jsme se, a nebo i v Evropě jsme se začali zabývat tím, proč tam Vladimír Putin se svým mimořádně exkluzivním štábem letěl, ,  co tam dělal a na čem se dohodli, ale nikdo si neuvědomil, že Rusko má tradiční kontakty s islámskými zeměmi, že je to vlastně součást ruské historie, a to nejenom Sovětského svazu, kdy Uzbekistán, Tádžikistán byly řekněme ty ortodoxní islámské země a ty  uvolněnější, jako  Kazachstán nebo Kyrgyzstán byly součástí systému socialistických republik, který přitom nebyl  v konfrontaci, ale v kontaktu s obyvatelstvem, které vyznávalo Islám.

Dneska se tvrdí, že jen na území Ruské federace je téměř 30 milionů muslimů a že to nejsou oblasti okolo Kavkazu, před Kavkazem, za Kavkazem, že v Moskvě je největší „evropská“ mešita, ale že tam jsou i přátelské vztahy  k  bývalým sovětským republikám, k Ázerbájdžánu a Tádžikistánu, a to bez ohledu na to jestli tam žijící muslimové jsou šíité nebo sunité.


To znamená, že ta zkušenost ruských carů, přinejmenším od dobývání centrální Asie, a třeba jen už od prvních rusko-tureckých válek, je mnohostranná a není jenom politická a vojenská, ale je to také záležitost multi-kulturní. V mnoha bývalých sovětských republikách nenosí ženy hidžáb, píše se tam azbukou, existuje tam velká rovnoprávnost mužů a žen a my si nechceme přiznat, že to je také produkt toho bývalého sovětského politického pořádku a toho, co Alexandr Solženicyn nazýval „vnitřní kolonizací“ Ruska. Je zajímavé, že soudržnost zemí, které byly součástí Osmanského impéria se sice rozvolnila, ale nicméně kulturně a civilizačně trvá. Dneska k tomu přibyla ještě „karta“ arabská a my, kteří podceňujeme význam islámu, nebo ho naši středověcí předkové přímo pomlouváme, jsme si vše zredukovali na islamismus, což je jenom jedna z evropských variant či interpretací učení proroka Muhammada. Tím a proto zapomínáme, že tradice ruského vztahu k národům, které vyznávají islám, je nejenom dlouholetá, ale dokonce dnes přesahuje oblasti, které byly součástí Sovětského svazu,“ upozorňuje Zdeněk Zbořil.

My a islám…

„Dneska pozice Ruské federace v Indonésii nebo v Malajsii, což jsou dvě různě ortodoxní islámské země, je neuvěřitelná a my o ní nic nevíme. A když se pan předseda vlády rozhodne přiletět do Indonésie na první den ramadánu, tak vůbec ani nepochopíme jaké faux pas to bylo, kterého se dopustil on a jeho organizační štáb, který ho tam v tak urážlivě nevhodném datu poslal,“ dodává Zdeněk Zbořil.



(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX







Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 69%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif