Zemědělci mají další problém. Česko musí vrátit EU peníze

politika

EU požaduje po České republice, aby vrátila část peněz za dotace. Celková částka podpory, kterou bude muset Česko nakonec vrátit, ještě není známá. Zemědělci to budou mít evidentně v boji o "přežití" zase o něco těžší.

Zemědělci mají další problém. Česko musí vrátit EU peníze
Marek Výborný, ministr zemědělství
6. dubna 2024 - 07:03

Evropská komise přikázala Česku navrátit část dotací, které republika čerpala v letech 2017 a 2018. Důvodem bylo nesprávné čerpání dotací v zemědělství. Peníze totiž získávali i zemědělci, kteří na ně neměli nárok.

Jednalo se především o dotace pro malé a střední zemědělské podniky. Část se jich ale neprávem dostala i k velkým podnikům. Komise začala šetření už v roce 2021, aby zjistila, jestli byla podpora určená na investice do zavlažování a restruktualizaci sadů v souladu s pravidly pro vydávání dotací.



Česko teď bude muset peníze vrátit

„Pravidla EU pro státní podporu vyžadují bezodkladné navrácení neslučitelné státní podpory, aby se odstranilo narušení hospodářské soutěže způsobené touto podporou," stojí ve zprávě Evropské komise.

Psali jsme:

Celková částka podpory, kterou bude muset Česko nakonec vrátit, ještě není známá. Na její přesné uvedení je totiž podle Komise ještě příliš brzy. Stejně tak Komise nezveřejnila, které subjekty čerpaly dotace neoprávněně.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif