Desetitisíce barevných letniček vyzdobí Hradec Králové

regiony

Zanedlouho se v hradeckých parcích objeví pestrobarevná květinová výzdoba. Přes 50 tisíc letniček vysadí v následujících týdnech zahradnice Technických služeb Hradec Králové (TSHK).

Desetitisíce barevných letniček vyzdobí Hradec Králové
Jiráskovy sady
22. května 2024 - 08:00

Různě tvarované ornamenty vytvoří z celkem 31 odrůd laděných od bílé přes oranžovou a červenou až po modrou barvu. Na záhonech se objeví také tři novinky, které spolu s ostatními letničkami vykvetou zhruba od konce června. Péči o tisíce letniček zajistí pracovnice až do podzimních měsíců.

„Zahradnice letos v našem městě vysadí 54 tisíc letniček. Je to podobné množství jako v minulých letech. Kromě budování příjemnějšího a živého prostředí pro všechny Hradečany letničky podporují důležitou biodiverzitu, lákají turisty a inspirují k tomu, abychom se starali o naše veřejné prostory,“ říká náměstek primátorky odpovědný za Technické služby Hradec Králové Pavel Vrbický.

Na hradeckých záhonech budou nejčastěji k vidění begónie, které tvoří přibližně jednu třetinu všech letniček. Mezi nimi budou v hojném počtu také afrikány a petúnie. „Letničky vybíráme s ohledem na městskou zátěž a jejich spolehlivost. Mezi 31 druhy květin vyzkoušíme také tři novinky, které vysadíme v Jiráskových a Žižkových sadech, na Masarykově náměstí a v sadech architekta Lisky. Budou to odlišné druhy afrikánů, petúnií a jiřin,“ vysvětluje Daniela Maternová ze střediska městské zeleně Technických služeb Hradec Králové. 

Oproti minulému roku budou obměněné i barvy. Smíšený záhon se na Masarykově náměstí promění do odstínů oranžové, modré a bílé. Letní výsadba bude rovněž na hradeckých hřbitovech a u několika pomníků.

Výsadba letniček trvá desítce pracovnic zhruba tři týdny. „Každoročně je to pro nás velká výzva a zároveň radost, kterou pro všechny vytváříme. Časově nejnáročnější jsou vždy Jiráskovy sady, do kterých vysadíme až 23 tisíc květin,“ uvádí Maternová. Samotnou výsadbou ale péče o květinové ornamenty nekončí. O tisíce letniček se pracovníci z TSHK starají celou sezónu. Problémy mají mimo jiné s vandaly a majiteli psů, kteří letničky cíleně ničí nebo na záhony i přes platnou vyhlášku pouští své čtyřnohé miláčky. „Záhony musíme pravidelně zalévat, hnojit, odstraňovat plevel nebo jinak opatřovat. O to více nás pak mrzí, když nám je nezodpovědní lidé ničí,“ doplňuje Maternová.



Květinové koberce budou nejkrásnější až po správném zakořenění a rozkvětu rostlin, který lze očekávat od konce června. Návštěvníci hradeckých parků si tuto krásu budou moci užívat až do podzimních měsíců, kdy technické služby záhony opět zazimují.

Kralovehradeckénovinky.cz informovala Kateřina Rohlíčková, tisková mluvčí Magistrátu města Hradce Králové.

(jv,kralovehradeckenovinky.cz,foto:arch.mmhk)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?