Rostlinné oleje místo másla mohou prodloužit život

Máslo, základní surovina české kuchyně, je často spojováno s požitkem a bohatou chutí. Nová studie však ukazuje, že jeho nadměrná konzumace může vést ke zvýšenému riziku předčasného úmrtí. Naopak nahrazení másla rostlinnými oleji by mohlo snížit toto riziko až o 17 %.

Rostlinné oleje místo másla mohou prodloužit život
Ilustrační foto
8. března 2025 - 04:52

Podle studie provedené skupinou vědců publikované v prestižním lékařském časopise JAMA Internal Medicine, která analyzovala údaje více než 200 000 dospělých, obsahuje máslo vysoké množství nasycených tuků, které zvyšují hladinu LDL cholesterolu, známého také jako „špatný cholesterol“. Ten se usazuje v cévách a může vést k ateroskleróze, což zvyšuje riziko srdečních chorob.

Stephanie Schiff, dietoložka z Huntington Hospital v Severní Americe, vysvětluje: „Máslo má přímý vliv na zvýšení LDL cholesterolu v těle, což může vést k ucpávání tepen a zvýšení rizika srdečních onemocnění.”

Vedle másla jsou nasycené tuky obsaženy i v dalších živočišných produktech, jako je sádlo, smetana a tučné sýry. Zatímco jejich mírná konzumace nemusí být problém, pravidelné a nadměrné užívání může mít negativní dopad na zdraví, uvádí ve svém článku New York POST.

Odborníci doporučují nahrazovat máslo rostlinnými oleji, které obsahují mononenasycené a polynenasycené tuky. Ty mohou pomoci snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu a podpořit celkové kardiovaskulární zdraví.


Mezi nejzdravější volby patří:

• Olivový olej obsahující rostlinné fenoly, které fungují jako antioxidanty a mohou pomoci předcházet chronickým nemocem. Skvěle se hodí na saláty, restování i některé pečení.

• Avokádový olej, který má neutrální chuť a jehož vysoká odolnost vůči teplotám z něj dělají ideální volbu pro smažení i grilování. Obsahuje též vysoké množství antioxidantů.

„Používám olivový olej téměř výhradně, jak do salátových zálivek, tak na restování a občas i při pečení,” říká Schiff.

Kritika se často snáší na oleje ze semen, jako jsou řepkový, sójový nebo hroznový olej. Důvodem je vysoký obsah omega-6 mastných kyselin oproti omega-3 mastným kyselinám.

„Zdravý poměr omega-6 ku omega-3 je přibližně 4:1. Pokud je omega-6 nadbytek, může dojít k nárůstu zánětlivých procesů v těle,” upozorňuje Schiff.

Psali jsme:

Navíc velké množství těchto olejů pochází z ultrazpracovaných potravin, kde jsou rafinovány a ztrácejí cenné živiny. Pokud už semenné oleje používáte, odborníci doporučují volit ty lisované za studena.

I když máslo zůstává součástí tradiční kuchyně, vědecké poznatky jasně naznačují, že jeho častá konzumace není ideální pro zdraví. Přechod na rostlinné oleje může být snadným krokem k delšímu a zdravějšímu životu.

Rozhodnutí, zda si k snídani namažete chleba máslem nebo sáhnete po alternativě, může mít větší dopad, než by se mohlo zdát.

(mia, prvnizpravy.cz, repro: insiderfood)


Anketa

Která z uvedených parlamentních stran je podle vás nejvíce zkorumpovaná?

ANO 3%
transparent.gif transparent.gif
ODS 20%
transparent.gif transparent.gif
TOP 09 4%
transparent.gif transparent.gif
KDU-ČSL 5%
transparent.gif transparent.gif
STAN 63%
transparent.gif transparent.gif
PIRÁTI 3%
transparent.gif transparent.gif
SPD 2%
transparent.gif transparent.gif