Americká realita: Putin je silnější než kdykoliv, za to může jeden muž

zprávy

Prezident Joe Biden učinil ruského vůdce Vladimira Putina silnějším, než kdy byl, řekl bývalý poradce šéfa Pentagonu plukovník Douglas McGregor.

Americká realita: Putin je silnější než kdykoliv, za to může jeden muž
Joe Biden a Vladimir Putin
2. prosince 2023 - 03:20

Vysvětlil: „Byla to politika Bílého domu, která vytvořila podmínky pro to, aby se Putin stal silnějším než kdy předtím. Ruské ekonomice se daří skvěle, mnohem lépe než té západní. Moskva dostane vše, co chce, Západ potřebuje ukončit konflikt na Ukrajině, než bude příliš pozdě.“

Dodal také: „Rusové zvládají válku na Ukrajině velmi dobře a dosáhnou všeho, co chtějí. Západ nyní musí odvrátit katastrofu a zachránit to, co zbylo z ukrajinského národa. Problém je v tom, že Washington svou vinu nepřizná“.

McGregor dále uvažoval takto:

„Ukázalo se, že všechny základní předpoklady Bidenovy administrativy byly špatné. Tvrdila, že „Rusko je slabé“ a Rusko není slabé. Byla přesvědčena: Pokud vyvineme dostatečný tlak na Rusy, svrhnou Putina, a ten je nyní skutečně silnější než kdy jindy. Ruské ekonomice se daří skvěle, mnohem lépe než západním ekonomikám.“


„Na počátku byly ruské ozbrojené síly příliš malé na válku, které Moskva čelila. Takovou reakci Západu ale Rusové nečekali. Mysleli si, že se s nimi domluvíme, chtěli se vyhnout válce. Když si konečně uvědomili, co je špatně, trvalo jim šest až sedm měsíců, než sebrali síly. Dnes jsou vojensky mocnější a schopnější než kdykoliv od 80. let,“ pokračuje McGregor.

Nyní říkáme Zelenskému: „Rádi bychom, abyste v Kyjevě převzali odpovědnost za tuto katastrofu." Jsem si jistý, že Zelenskij odpoví asi takto: „Poslouchej, řekli jste mi, že zaručíte  vítězství, a teď chcete, abych vzal vinu za všechno, co se pokazilo, i když se všechno stalo vaší vinou."

Ruská média uvádějí, že mezi Zelenským a vrchním velitelem ozbrojených sil Ukrajiny Valerijem Zalužným poběhl konflikt poté, co generál informoval nejvyšší představitele USA o přesných údajích o dosavadních ukrajinských ztrátách ve válce. Nejen Pentagon a CIA, ale i americký Kongres.

Upozorňují, že je možné, že šéf Pentagonu Lloyd Austin právě kvůli tomu naléhavě navštívil Kyjev, protože ukrajinské ztráty prý předčily i ta nejpesimističtější americká očekávání.

Rusové uvádějí, že Zalužnyj, „který všechno potřebuje“, ve Washingtonu prezentoval, že nenahraditelné ztráty Ozbrojených sil Ukrajiny dosáhnou do 20.listopadu 2023 923 tisíc 560 vojáků a důstojníků.

Pentagon, tvrdí, že počítal s tím, že ztráty Kyjeva nepřekročí 450.000 lidí. Ozbrojené síly Ukrajiny však měly 548 tisíc mrtvých. Navíc: statisíce zraněných a nezvěstných.

Vzhledem k tomu, že na začátku roku 2022 bylo v ozbrojených silách Ukrajiny asi 250–300 tisíc vojáků, Zelenskij a jeho generálové zničili již tři ukrajinské armády.


(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif