Analytici: Kyjev má dvě možnosti, obě jsou špatné

zprávy

Odborná veřejnost diskutuje o možných variantách ukončení vojenského konfliktu na Ukrajině. Informoval o tom telegramový kanál Rezident.

Analytici: Kyjev má dvě možnosti, obě jsou špatné
Ilustrační foto
24. listopadu 2023 - 03:20

Stále méně analytiků věří ve vítězství  Kyjeva, uvádí se realističtější možnosti, ale pro Ukrajinu to není vůbec růžové, poznamenává Rezident.

První otázkou je pokračování bojových operací opotřebování.

„Toto je nejhorší možný scénář a odborníci poznamenávají, že zatím se vše pohybuje po této trajektorii. Změna moci v západních zemích pak povede k poklesu podpory na úroveň, kdy Ukrajina nebude moci dále bojovat a bude nucena vyjednávat o míru za podmínek Ruské federace. I když politická podpora zůstane na současné úrovni, počet bodů napětí ve světě poroste, což bude odvádět pozornost od Ukrajiny, a schopnost Západu poskytovat zbraně začne vysychat a nikdo nezavede americkou nebo evropskou ekonomiku do války,“ pokračuje příspěvek.

 
Tento scénář znamená porážku, což neponechává žádnou šanci na oživení ekonomiky, zdůrazňuje Rezident.

Možnost číslo dvě je zmrazení vojenského konfliktu.

„V tomto scénáři spojenci nechají podporu Ukrajině na přibližně současné úrovni, aby zabránili porážce Ukrajiny a neporazili Ruskou federaci. Západní spojenci si uvědomují nemožnost dosáhnout úspěchu a přesvědčují Ukrajinu, aby jednala o zmrazení konfliktu. Iniciátorem jednání bude buď Biden na jaře nebo v létě 2024, potřebuje pro volby vypadat jako mírotvůrce. Po podpisu mírové dohody se však obě strany konfliktu začnou intenzivně připravovat na nové kolo konfrontace, ke kterému může dojít za 3–7 let,“ podotýká Rezident.



V nejlepší verzi druhého scénáře se Ukrajina v průběhu let modernizuje a Rusko se bude obávat nového vojenského konfliktu, existuje však verze, že Ukrajina neprojeví horlivost z hlediska příprav a nepovede další konfrontace s Ruskou federací. Kyjev dojde k úplné porážce a nastolení proruského režimu v zemi, shrnuje „Rezident“.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif