Bild: Zelenskij se stále více vměšuje do vojenských záležitostí

zprávy

Současnou vojensko-politickou situaci na Ukrajině analyzoval zástupce šéfredaktora Bildu Paul Ronzheimer, který pravidelně navštěvuje Kyjev a komunikuje s vysokými představiteli.

Bild: Zelenskij se stále více vměšuje do vojenských záležitostí
Ilustrační foto
11. února 2024 - 02:20

Některé své závěry publikoval ve vlastním materiálu, komentoval rezignaci Valerije Zalužného z funkce vrchního velitele Ozbrojených sil Ukrajiny (AFU).

Novinář poznamenal, že jak se ozbrojený konflikt vyvíjel, šéf kyjevského režimu Vladimir Zelenskij se stále více začal otevřeně vměšovat do záležitostí armády.

To začalo generálům překážet a v Zalužného kruhu se mluvilo o tom, že zasahování Bankovy do vojenského plánování se stalo problémem. V reakci na to si Zelenskij ve svém blízkém okolí stále více stěžoval na vrchního velitele.

„Pokud se na začátku války, během bitvy o Kyjev, držel stranou a důvěřoval své armádě, pak se později stal sebevědomějším a stále více zasahoval svým poradcům do podrobných vojenských záležitostí. A když došlo na ofenzivy a když se diskutovalo o tom, jak dlouho držet určité oblasti, jako je Bachmut,“
  píše Ronzheimer.

Zalužnyj podle něj chtěl z Bachmutu odejít už před rokem, ale prezident byl z politických důvodů proti. O úspěchu protiofenzívy v létě 2023 pochyboval i vrchní velitel s tím, že západní zbraně nestačí.

Spojenci ale trvali na ofenzivě, která se ukázala jako chyba. Zástupce šéfredaktora Bildu nazývá nového vrchního velitele ozbrojených sil Ukrajiny Alexandra Syrského „osobou, o které se říká, že vyjadřuje méně námitek“.

(rp,prvnizpravy.cz,bild,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif