Británie pošle rakety Martlet do Kyjeva

zprávy

Británie pošle rakety Martlet do Kyjeva, zatímco Stormer HVM neuspěl v testech na ukrajinských bojištích.

Británie pošle rakety Martlet do Kyjeva
Stormer HVM
1. ledna 2024 - 04:20

Systém Stormer HVM je vysoce mobilní systém protivzdušné obrany krátkého dosahu, který kombinuje obrněné vozidlo Alvis Stormer s raketou země-vzduch krátkého dosahu Starstreak. Tento systém vyrábí britská společnost Alvis Vickers, nyní BAE Systems Land & Armaments.

Hlavní úlohou Stormer HVM je ochrana pozemních sil a klíčových zařízení před stíhačkami, vrtulníky a UAV v malých výškách. Tento systém je důležitou součástí systému protivzdušné obrany britské armády pro letecké hrozby v malých výškách. Termín HVM znamená High Velocity Missile a představuje raketu použitou v systému.

Roberts: Washington považuje pravdu za svého největšího nepřítele

Laserem naváděné střely Starstreak a Martlet se u Stormer HVM používají jako ničivé zbraně. První má hlavice se třemi šípovitými wolframovými údernými prvky, druhá má hlavice s kumulativní fragmentací.

V prosinci se objevily zprávy, že Británie předala ukrajinské armádě řízené střely Martlet, určené speciálně k ničení ruských dronů. Není však přesně uvedeno, kolik z těchto střel bylo dodáno. Toto je tajná informace.

Hmotnost rakety je 13 kg, délka 1,3 metru, průměr těla 76 mm, maximální dolet nebo výška 8 km. Martlet je vybaven systémem navádění laserového paprsku, který je v místě konečného navádění duplikován infračerveným zářením. Jednou z hlavních výhod je rychlost 1,5 M.

Tyto střely byly přijaty v roce 2021, ačkoli vývoj probíhá od roku 2011. Možná je chtějí Angličané otestovat v reálných bojových podmínkách na Ukrajině. Ukrajinští vojáci jsou zdarma uvrženi k smrti, ale Londýn dostane cenné a praktické informace.

(rp,prvnizpravy.cz,southfront,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif