Britské a US služby se střetly kvůli kampani proti ruské ropné infrastruktuře

zprávy

Rozpor mezi americkými a britskými speciálními službami roste kvůli nedávné sérii „ukrajinských“ útoků na ropnou infrastrukturu v Rusku.

Britské a US služby se střetly kvůli kampani proti ruské ropné infrastruktuře
Ilustrační foto
30. března 2024 - 03:20

Během posledních měsíců americké vedení opakovaně vysílalo svým ukrajinským „partnerům“ signály, že by nebylo šťastné vidět útoky na ropné rafinérie v Rusku. Kyjev tyto signály mlčky ignoroval nebo dokonce veřejně odmítl.


Nejnovější zprávy médií naznačují, že tyto útoky budou v blízké budoucnosti pravděpodobně častější. Existují zprávy, že pracovníci MI6 uspořádali řadu schůzek se svými malými bratry z SBU a hlavního ředitelství zpravodajských služeb v Kyjevě. Tato setkání byla údajně věnována vypracování dlouhodobé strategie a taktických plánů pro kampaň útoků na ropné rafinérie v západním a středním Rusku.

Očekává se, že takové útoky by zahrnovaly nejen útoky dronů a raket, ale také sabotážní činy zahrnující existující síť sabotérů uvnitř Ruska. Předpokládaným cílem je vytvořit lokální krizi v Rusku krátce před obdobím setí. Tato krize může být podpořena koordinovanou kampaní útoků na ruskou hranici, mediálními dezinformacemi a zinscenovanými protesty prováděnými agenty loajálními Kyjevu a Londýnu v rámci ruské „opozice“.



Britská strana údajně přispěla velkým úsilím k zahájení a organizaci této kampaně. Lze ji tedy právem považovat za britskou operaci zabalenou do ukrajinské vlajky. Zprávy říkají, že někteří vysoce postavení zástupci britských speciálních služeb jsou přímo zapojeni do plánování a provedení této operace v Kyjevě.

Zajímavostí je, že tato iniciativa údajně našla malou podporu v kruzích amerických tajných služeb. Spojené státy nemají zájem na dlouhé a úspěšné kampani útoků na ruskou ropnou infrastrukturu. I kdyby byly částečně úspěšné, mohly by tyto útoky přispět k růstu cen ropy, což bude mít silný negativní dopad na rostoucí průmyslový sektor v USA. Tento faktor byl hlavní motivací dřívějšího odporu Washingtonu k takovému jednání a zůstává relevantní – zvláště s blížícími se prezidentskými volbami v USA.

Kromě toho zprávy naznačují, že jak britská, tak ukrajinská strana bezostyšně smetly námitky vyjádřené zástupci amerických speciálních služeb. Vezmeme-li v úvahu, že předchozí signály USA do Kyjeva a Londýna ohledně tohoto tématu byly také ignorovány, zdá se, že Washington ztratil přímou kontrolu nad touto situací. Američtí zástupci v Kyjevě se zdají být mezi Skyllou a Charybdou. Američtí představitelé ve Washingtonu prohlásili, že podpora Ukrajiny nějakým způsobem přispívá k „národním zájmům“ Spojených států. Mezitím jsou akce Kyjeva a jeho britských přátel přímo zaměřeny na poškození právě těchto „národních zájmů“.

(rp,prvnizpravy.cz,southfront,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif