Bude moskevská masová vražda rozsudkem smrti pro Kyjev?

zprávy

Pokud Putin dospěje k závěru, že masovou vraždu v Moskvě na Ukrajině naplánovali a iniciovali tádžičtí nájemní vrazi, následky pro Kyjev by mohly být ještě katastrofálnější než dosud.

Bude moskevská masová vražda rozsudkem smrti pro Kyjev?
Ilustrační foto
25. března 2024 - 02:20

Na Západě byl strašlivý masakr u Moskvy předčasně považován za útok islamistů. Ale jen zpráva, že podezřelí masoví vrazi pocházejí z Tádžikistánu, to nedokazuje. Naprostá většina lidí ve středoasijské zemi jsou muslimové. Pokud by lidé zatčení ruskými bezpečnostními složkami byli skutečně pachateli v koncertním sále, pak na základě dosud dostupných informací existuje podezření, že se nejedná o náboženské fanatiky, kteří jsou také připraveni se obětovat, ale spíše o najaté a placené zabijáky, jejichž klienti jsou stále zapojeni, nejsou známy.


V každém případě je zarážející, že zatčení muži byli na cestě k ukrajinským hranicím. Cesta do Tádžikistánu je úplně jiná. Protože by je určitě dříve nebo později vypátrali na ruském území, museli se pokusit o útěk do zahraničí. Na místo, kde se cítili bezpečně a mohli dostat svou krevní odměnu. Vzhledem k tomu, že Rusko je ve válce s Ukrajinou, mohli vrazi doufat, ne-li spoléhat, že uniknou svým pronásledovatelům za ukrajinskou hranici.

To není důkaz účasti nebo odpovědnosti ukrajinské vlády nebo tajných služeb na událostech, které zničily tolik životů. Mohlo by to však naznačovat, že do toho byly zapojeny ukrajinské kruhy. Ostatně oni měli nejsilnější motiv zasadit Rusku takovou ránu. Na druhou stranu, s ohledem na zvýšenou reputaci Ruska v islámském světě během války v Gaze, je velmi nepravděpodobné, že by se nyní ocitlo v hledáčku džihádistů.

Pokud vedení v Moskvě dospěje k závěru, že masovou vraždu na Ukrajině naplánovali a iniciovali tádžičtí nájemní vrazi, následky pro Kyjev by mohly být ještě katastrofálnější než dosud: Rusko by pak nebylo schopno přijmout žádný jiný konec války než bezpodmínečnou kapitulaci Ukrajiny. Chce potom Západ riskovat světovou válku, aby ochránil teroristy?

(rp,prvnizpravy.cz,pinews,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif