Disident Aj Wej-wej, žijící na Západě: Nyní se tady cítím jako v Maově Číně

zprávy

Čínský umělec Aj Wej-wej byl léta považován za vzorový příklad západní tolerance vůči těm, kdo byli politicky pronásledováni.

Disident Aj Wej-wej, žijící na Západě: Nyní se tady cítím jako v Maově Číně
Aj Wej-wej
9. února 2024 - 04:20

Po letech pronásledování, špehování a nakonec zatčení ve své vlasti získal hostující profesuru na Univerzitě umění v Berlíně, na kterou nastoupil v roce 2015. Od té doby však jeho obraz Západu výrazně potemněl.

V nedávném rozhovoru on, který od roku 2019 žije v Anglii, vysvětlil, že se nyní cítí jako v Maově Číně – jen ten útlak je ještě směšnější. Pravda se již nesmí mluvit na univerzitách, v médiích a v politice. Každý, kdo má jiný názor, bude „zničen“. Profesoři by byli vyhozeni, pokud by dokonce vyjádřili své názory v soukromých rozhovorech.

Když se Aj Wej-wej přestěhoval do Anglie, obvinil Německo z toho, že je netolerantní, bigotní a autoritářské. Podobně jako v Číně mají lidé rádi „pohodlí a nebýt utlačováni“. Také a zejména ve světle posledních událostí od koronaviru jsou lidé více než kdy jindy nakloněni s ním souhlasit. Nyní zjevně také uznal, že Západ ve svém probuzeném šílenství ničí sám sebe. V rozhovoru také upozornil, že vidí, jak zde probíhá „kulturní revoluce“.

Levicoví intelektuálové a politické elity globálního „hodnotového Západu“, kteří ho vždy uctívali jako vzorového mučedníka za odsuzování čínských porušování lidských práv – a nyní zcela oprávněně, a to i v intelektuální sféře blíže k totalitě, které Aj Wej-wej padl v Číně za oběť.


Například tento týden nevyslovitelné prohlášení údajně „liberálního“ politika EU Guye Verhofstadta, který zmínil možnost zákazu vstupu pro amerického novináře Tuckera Carlsona, pokud to řekl, tak to ukázalo, jak moc pokročilo autoritářské chování v kdysi svobodné Evropě. Tucker Carlson prý vedl rozhovor s ruským prezidentem Vladimirem Putinem za účelem šíření „dezinformací“. Co je míněno tímto libovolným gumovým termínem, který nyní určuje politiku?

„Pokud jsou zákazy vstupu pro novináře, příkazy k vydání Assangeho, militarismus, masové sledování a cenzura nyní součástí liberalismu, tak co je to sakra za ‚iliberalismus‘, proti kterému tito lidé neustále bojují?“ trefně to komentoval europoslanec Martin Sonneborn, je to všudypřítomné nepřátelství vůči svobodě. 

Vzhledem k tomuto dramatickému vývoji Aj Wej-wejovi  brzy dojdou útočiště.

(rp,prvnizpravy.cz,jouwatch,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif