EU zavádí zákon, který definuje „svobodu tisku“ a zavádí tak cenzuru

zprávy

EU právě zavedla zákon (EMFA), který musí chránit „svobodu tisku a novináře".

EU zavádí zákon, který definuje „svobodu tisku“ a zavádí tak cenzuru
Ilustrační foto
4. dubna 2024 - 06:20

„Nová pravidla zaručí právo občanů na přístup ke svobodným a pluralitním informacím a vymezí odpovědnost členských států za poskytnutí vhodných podmínek a rámce k jejich ochraně,“ oznamuje 26.března EU. Ve skutečnosti má velmi konkrétní cíl, který Reportéři bez hranic dekódovali, když tento zákon podpořili.

„EU přijímá evropský zákon o svobodě médií na ochranu novinářů a poskytovatelů médií,“ oznámila  Evropská rada v tiskové zprávě. Jde o „nový zákon, který zaručí svobodu médií, pluralitu médií a redakční nezávislost v EU,“ pokračuje tisková zpráva EU. „Evropský zákon o svobodě médií (EMFA) vytvoří společný rámec pro mediální služby na vnitřním trhu EU a zavede opatření na ochranu novinářů a poskytovatelů médií před politickými zásahy a zároveň usnadní jejich působení za vnitřními hranicemi EU,“ uvádí EU.

„Nezávislá média jsou důležitou součástí každé svobodné a demokratické společnosti. Dnešní přijetí demonstruje pokračující závazek EU chránit novináře a zajistit svobodu a pluralitu médií,“ řekl Benjamin Dalle, vlámský ministr pro bruselské záležitosti, mládež, média a snižování chudoby.

Tento nový zákon ve skutečnosti umožňuje EU provádět politické zásahy a přímé mediální obsahy. Novináři a média, která nesplňují politická kritéria politických elit EU, nebudou považováni za novináře ani média. EU chce bojovat proti „politizaci médií“ přijímáním politických a právních opatření. Jde de facto o politické vměšování do práce novinářů a médií, aby se ponechal prostor novinářům a médiím, kteří dobrovolně sledují politickou linii EU (z ekonomických důvodů), což zakazuje velkou rozmanitost novinářských názorů.

Prvnizpravy.cz - Cenzura na pokyn veřejné moci. Soud rozhodl

Deklarace povinností a práv novinářů Mnichovské charty (1971) připomíná  , že „právo na informace, svobodu projevu a kritiku je jednou ze základních svobod každé lidské bytosti“. Novinář má povinnost „hájit svobodu informací, komentáře a kritiky“, což znamená, že nemůže podléhat zákonu pocházejícímu z politiky, jako je tomu u tohoto zákona EU, který říká, kdo je novinář a kdo jsou skutečná média protože žurnalistika je svobodná činnost a uznávaná svými vrstevníky.

Politický systém EU si umožňuje identifikovat média – podle svých kritérií – jako spolehlivá. Reportéři bez hranic navíc odhalují „pot aux roses“: „Budoucí evropská legislativa o svobodě sdělovacích prostředků (EMFA) zavádí iniciativu Journalism Trust Initiative (JTI) jako referenci pro identifikaci spolehlivých médií.“ Cílem tohoto zákona je „identifikovat spolehlivá informační média, na která se vztahují povinnosti z hlediska redakční nezávislosti, metodologie, dodržování etických pravidel a transparentnosti. Tato média budou mít prospěch ze záruk proti svévolnému moderování a mazání jejich obsahu hlavními platformami.“

Média a novináři, kteří nejsou uznáváni politickou mocí EU, nebudou mít právo pracovat. Tito novináři se nebudou moci zúčastnit vládních tiskových konferencí ani získat tiskovou kartu a budou na černé listině. To umožňuje politické moci, která řídí EU, bránit novinářům – kteří odmítají mediální příkazy uznávané politikou EU – bránit svobodu informací, komentářů a kritiky, podle jejich analýz. Ověřovány budou pouze informace a kritika povolená politickou mocí EU a ostatní zdroje informací budou zakázány.


Nový zákon EU odstraňuje „toto právo veřejnosti – která nesdílí postoj EU – znát fakta a názory, které vyplývá ze všech povinností a práv novinářů“, kteří nesdílejí názor na politiku EU. Konkrétní podmínky pro nezávislost a profesionální důstojnost novináře již nejsou s EMFA dosahovány. Pouze novináři označení „pravdivé informace“ – politickou mocí EU – budou mít právo klást otázky stejným politickým elitám například na tiskové konferenci. Je to pes, který si kouše ocas. Tiskový svaz SNJ připomíná  , že „žurnalista přijímá pouze jurisdikci svých kolegů v otázkách etiky a profesní cti“. Politická moc nemusí zasahovat. Navíc v demokracii existuje dělba moci. Tento zákon EU ničí svobodu tisku – která již byla ve špatném stavu – a přebírá roli čtvrtého stavu.

Článek 10 Deklarace povinností a práv novinářů Mnichovské charty (1971) zdůrazňuje  , že novinář musí „odmítnout veškerý nátlak a přijímat redakční směrnice pouze od těch, kteří jsou odpovědní za redakci“ a „všech důstojných novinářů tohoto jména ( …) přijímá ve věcech profesionální cti pouze jurisdikci svých kolegů, s vyloučením jakéhokoli vládního nebo jiného zásahu.“

EMFA je jednoznačně vládní a politické vměšování. Reportéři bez hranic oznamují: „Cílem této bezprecedentní legislativy na evropské úrovni je zejména podporovat spolehlivé žurnalistické informace online a regulovat jejich moderování platformami.“ Média neuznávaná politikou v EU budou proto „regulována“ politickými směrnicemi EU. A Christophe Deloire, generální tajemník RSF, který hájí uvězněné novináře a svobodu tisku po celém světě, tedy právo informovat a být informován, v souladu s článkem 19 Všeobecné deklarace lidských práv, prohlašuje: „Těší nás, že certifikace JTI, založená na evropském standardu, který jsme zahájili v roce 2018, je nyní zaveden jako referenční. „V kontextu dezprostředkování je nutné mít mechanismus pro rozlišení mezi tím, co je žurnalistika s její nezávislostí, její metodologií, její etikou a co není, aby média mohla využívat výhod trhů založených na demokratické úrovni. “, uzavírá Christophe Deloire a potvrzuje, že kvalitu novináře určuje politická moc.

Třešničkou na dortu je, že RSF – která měla tento zákon odsoudit – podepsala partnerství se společností Microsoft a potvrzuje, že  TF1  a francouzská veřejnoprávní televizní skupina  France Télévision  jsou například média, která nepodléhají politickým zásahům: „Do certifikačního procesu JTI je zapojeno 1.000 médií po celém světě, například v Evropě francouzská veřejnoprávní televizní skupina France Télévision , francouzský soukromý televizní kanál  TF1 a irský veřejnoprávní rozhlas a televize  RTE News  nebo soukromá polská mediální skupina  Wirtualna Polska . Certifikace JTI se získává na základě nezávislého externího auditu provedeného akreditovaným orgánem. Globální technologická společnost Microsoft podepsala partnerství s RSF v létě 2023 a zavázala se používat JTI.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:observateurcontinental)



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif