Evropské solární firmy varují před bezprostředním kolapsem

zprávy

Dokument zveřejněný na serveru Politico.eu odhaluje, že výkonný orgán EU chce, aby se země připojily k společnému prohlášení ohledně solárních panelů, který zdůrazňuje, že situace si „vyžaduje další opatření“.

Evropské solární firmy varují před bezprostředním kolapsem
Ilustračí foto
6. března 2024 - 07:22

Dokument od Evropské komise, výkonného orgánu EU v Bruselu, přichází v době, kdy evropské solární firmy varují před bezprostředním kolapsem v důsledku silně dotované čínské konkurence a přebytku dodávek v EU. Minulý týden jeden z největších solárních výrobců v Evropě, Meyer Burger, oznámil, že tento měsíc zastaví výrobu modulů v Německu.

„Současné zhoršování situace vyžaduje další opatření,“ uvedla Komise v dopise ministrům energetiky EU, přičemž dodala, že „převezme iniciativu koordinovat s členskými státy ... podpis prohlášení zavazujícího k přijetí konkrétních opatření na podporu výroby solární energie v EU.“

Iniciativa EU, která v podstatě znamená požádat země o zásah, však zcela neuklidní znepokojené solární firmy. Měsíce průmysl žádal Komisi, aby vedla nouzový odkup zásob a dále uvolnila pravidla EU pro dotace, uvádí server Politico.eu.

Ačkoli Komise nedávno zahájila počáteční rozhovory o možnostech pomoci výrobcům, veřejně se o dalších krocích většinou nevyjadřovala.

Nyní výkonný orgán EU tvrdí, že země „by se mohly zavázat“ k několika možnostem pomoci solárnímu průmyslu, včetně zřízení státem řízených aukcí projektů na podporu výroby solárních panelů s „vysokými standardy v oblasti životního prostředí, inovací a práce“.

Tato opatření by de facto upřednostnila výrobce z EU před čínskými exportéry, jejichž výrobní procesy odborníci obviňují z propojení s porušováním lidských práv. Návrh je také v souladu s novým zákonem bloku Net Zero Industry Act, který má za cíl podpořit výrobu čistých technologií v EU. Legislativa byla dohodnuta minulý měsíc, ale její plné provedení může trvat roky.

Další možnosti, které Komise zmiňuje, zahrnují upřednostnění výrobců z EU při urychleném rozšiřování „agrofotovoltaiky“ – současného využití půdy pro solární panely a zemědělství – a solárních panelů na střechách veřejných budov. Komise také vyzývá země, aby využily uvolněná pravidla pro státní podporu místních firem.



Komise uvedla, že „prozkoumá, jak dále využít dostupné finanční nástroje pro leverage soukromých financí“ na výrobu solární energie a bude pokračovat v práci na podpoře pracovních míst v sektoru.

Tato iniciativa přichází v kritickém okamžiku pro solární průmysl v EU, který čelí rostoucí konkurenci a regulačním výzvám. Význam tohoto kroku spočívá nejen ve snaze zachránit jednotlivé firmy, ale také v udržení konkurenceschopnosti a soběstačnosti Evropy v klíčovém odvětví obnovitelných zdrojů energie. Odpověď členských států EU na tento významný apel Komise bude mít dlouhodobý dopad na budoucnost solárního průmyslu v bloku i na jeho schopnost dosáhnout ambiciózních cílů v oblasti klimatu a energie.

"Pokud budou tyto akce provedeny společně, mohou přispět k obrácení současného negativního cyklu v sektoru a dát pozitivní signály pro další investice v Evropě," uvádí se v dopise.

Zatímco tato iniciativa představuje "důležitý krok," uvedl Johan Lindahl, generální tajemník Evropské rady pro výrobu solární energie, "pokud jde o konkrétní akce, chybí nám specifická a konkrétní řešení pro aktuální situaci."

Aby se sektor udržel naživu, tvrdí Dries Acke, ředitel pro politiku u loby SolarPower Europe, Komise "musí velmi brzy přijít s konkrétnějšími plány" na uvolnění peněz EU.

Psali jsme:

Ministři energetiky EU mají v úmyslu projednat žádost Komise na setkání v Bruselu v pondělí. Komise navrhuje, aby poté podepsali prohlášení na "jednom" z jejich setkání v nadcházejících měsících. Tento krok směřuje k zásadní mobilizaci podpory pro solární průmysl v EU, který se snaží navigovat turbulentními vodami způsobenými globální konkurencí a vnitřními výzvami, uvádí dále server Politico.eu.

S očekáváním, že členské státy EU přijmou konkrétní závazky na podporu tohoto klíčového sektoru, je zřejmé, že úsilí o udržení a posílení solární výroby v Evropě je nyní prioritou na nejvyšší úrovni.

Nicméně, je důležité, aby tyto investice byly pečlivě plánovány a efektivně spravovány, aby se minimalizovaly rizika plýtvání zdrojů a zajištily se maximální možné návratnosti pro veřejné finance i pro společnost jako celek. To zahrnuje řádné hodnocení projektů, transparentnost v rozhodovacím procesu a monitorování výsledků, aby se zajistilo, že investice přinášejí očekávané environmentální, ekonomické a sociální přínosy.

(jar, politico.eu, screen: techvision)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif