Francie a Německo urychlí vývoj společného bojového tanku

zprávy

Po letech zpoždění v projektu společného bojového tanku se Francie a Německo spojily k urychlení jeho vývoje. Projekt byl původně zahájen v roce 2020 s cílem nahradit stárnoucí francouzské tanky Leclerc a německé Leopardy.

Francie a Německo urychlí vývoj společného bojového tanku
Boris Pistorius and Sébastien Lecornu
25. září 2023 - 02:20

Po letech zpoždění v projektu společného bojového tanku se Francie a Německo spojily k urychlení jeho vývoje. Setkání proběhlo minulý týden ve čtvrtek, 21. září, mezi francouzským ministrem obrany Sébastienem Lecornuem a jeho německým kolegou Borisem Pistoriusem na letecké základně Évreux ve Francii.

Toto setkání následovalo po četných zvěstech o možném stažení Německa z celého projektu a obě země teď vyjadřují odhodlání dospět k dohodě co nejdříve. "Do prosince dosáhneme dohody o tom, která vlajka bude na kterém pilíři, abychom rozhodli, která župa má vedení," prohlásil Pistorius.

Projekt tanku zažil v posledních letech značné komplikace. Byl původně zahájen v roce 2020 s cílem nahradit stárnoucí francouzské tanky Leclerc a německé Leopardy v letech 2040-2045. Navzdory významu projektu se objevily spory mezi oběma zeměmi ohledně technických specifikací, hmotnosti tanku a exportních pravidel.


Paříž a Berlín se nyní pokusí stanovit jasné linie odpovědnosti pro různé aspekty vývoje tanku. Rozdělení úkolů je klíčové, neboť vývoj nového tanku může poskytnout potřebný impuls pro průmyslové giganty v oblasti obranné techniky v obou zemích.

Jedním z hlavních bodů jednání je dělba práce mezi francouzskou společností Nexter a německými firmami Rheinmetall a KNDS. Pistorius zdůraznil, že obě vlády jsou "klienty" a mají poslední slovo v otázce specifikací tanku.

Co se týče designu, Lecornu uvedl, že tank bude mít modulární systém, přičemž některé moduly budou obsazené posádkou, zatímco jiné budou fungovat autonomně.

Pistorius také vysvětlil důvod, proč je nyní tak důležité posunout projekt vpřed: "Byli jsme dlouho na mrtvém bodě; tempo se na dlouhou dobu zpomalilo."

Psali jsme:

Lecornu doplnil, že technologické průlomy v oblasti vývoje tohoto tanku budou "významné a rozhodující" pro vojenský úspěch obou zemí.

Očekává se, že v následujících týdnech a měsících budou obě země intenzivně spolupracovat na tom, aby tento dlouho očekávaný projekt co nejrychleji postoupil vpřed.

(böhm, euractiv.com, foto: repro: AParchive)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 13%
transparent.gif transparent.gif
Ne 73%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif