Írán zaútočil na Izrael drony, odvolává se na čl.51 Charty OSN

zprávy

Teherán vypustil více než 300  dronů směrem k Izraeli, informoval o tom server Axios.

Írán zaútočil na Izrael drony, odvolává se na čl.51 Charty OSN
Ilustrační foto
14. dubna 2024 - 02:20

Podle amerických expertů citovaných jinými médii Teherán vypustil asi 300 zařízení tohoto typu na izraelské území za zhruba 9 hodin.

Izraelské obranné síly říkají, že obranné a útočné systémy izraelského letectva jsou v pohotovosti, na obloze jsou desítky letadel a probíhá koordinace se Spojenými státy.


Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že Izrael je připraven na útok ze strany Íránu a odpoví bez milosti.

Izrael tvrdí, že on a jeho spojenci zachytili velkou většinu z více než 300 dronů a raket vypuštěných Íránem.

Říká, že na  území Izraele došlo k malému počtu zásahů, včetně základny IDF v jižním Izraeli, přičemž jedna osoba byla zraněna.

Bezprecedentní odvetný útok Íránu je prvním případem, kdy se Írán zaměřil na Izrael přímo z jeho vlastní půdy

Prezident Biden řekl Izraeli, že americká podpora pro jeho spojence je „neochvějná“, a dodal, že USA pomohly „sestřelit téměř všechny přilétající drony a rakety“.

Britský ministr obrany Grant Shapps odsuzuje „nesmyslný útok“ a říká, že v regionu byly rozmístěny další letouny RAF.

Írán již dříve varoval, že Izrael bude „potrestán“ za úder na jeho konzulát v Sýrii z 1. dubna, který Izrael oficiálně nepřiznal.

Podle kanálu 12 izraelské televize bylo v noci na tři hodiny uzavřeno letiště Ben Gurion poblíž Tel Avivu. Írán uzavřel vzdušný prostor nad Teheránem až do odvolání úřadů, uvedla televizní stanice Al-Jazeera. A jordánské úřady na neurčito uzavírají vzdušný prostor pro lety jak ze země, tak pro letadla do ní mířící.
Guterres vyzval ke zdrženlivosti

Mezinárodní společenství si nemůže dovolit další válku, řekl generální tajemník OSN Antonio Guterres v komentáři k poslednímu útoku Íránu na Izrael.

„Jsem hluboce znepokojen velmi reálným nebezpečím zničující eskalace v celém regionu. Vyzývám všechny strany, aby projevily maximální zdrženlivost a vyhnuly se jakékoli akci, která by mohla vést k velkým vojenským konfrontacím na mnoha frontách na Blízkém východě,"
řekl. „Opakovaně jsem zdůrazňoval, že ani region, ani svět si nemohou dovolit další válku."

Mimořádné zasedání RB OSN

Rada bezpečnosti OSN se sejde na mimořádném zasedání v neděli 14. Dubna na žádost Izraele, aby projednala útok Íránu na Izrael.

Stálý izraelský vyslanec při OSN již dříve uvedl, že v souvislosti s útokem požádal o mimořádné zasedání rady.

„Vyzval jsem Radu, aby svolala mimořádné zasedání, a požadoval jsem, aby odsoudila íránský útok na Izrael,"
uvedl diplomat na sociální síti X a připojil svůj dopis vyslankyni Malty Vanesse Frazierové, současné předsedkyni Bezpečnostní rady OSN.

Írán se dovolává čl. 51 Charty národů OSN: „Případ je uzavřen“

Íránská diplomatická mise vysvětluje útok na Izrael  jako článek 51 Charty OSN, který umožňuje právo na „individuální nebo kolektivní sebeobranu v případě ozbrojeného útoku na kteréhokoli člena Organizace spojených národů“.

V prohlášení je zdůrazněno, že 13 dní po izraelském útoku na íránskou diplomatickou misi v Damašku v Sýrii Rada bezpečnosti OSN „mlčela“ a neodsoudila izraelské činy . „Tvrdé odsouzení Íránu některými zeměmi za uplatňování legitimního práva je obrácením role a přirovnáváním oběti ke zločinci," uvádí se v prohlášení.


(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif