Juraj Draxler: Ukrajina "napadla" Bulharsko

zprávy

A mezitím se i v západním tisku objevují stále realističtější obrazy toho, co se děje na Ukrajině, píše na facebooku slovenský politolog Juraj Draxler.

Juraj Draxler: Ukrajina "napadla" Bulharsko
Juraj Draxler, slovenský politilog
21. září 2023 - 02:20

Bulhaři o víkendu zneškodňovali ukrajinský dron naložený výbušninami, který se zatoulal až k bulharské přímořské vesničce Tjuljenovo na sever od Varny (shodou okolností lokalitu osobně znám).

Je to poněkud ironické. Zejména ukrajinské vládní struktury úzkostlivě hledají příklady toho, jak Rusko vojenskými operacemi ohrožuje i členské státy NATO.

Ale zatím dva příklady něčeho, co se vysloveně podobá útoku na zemi NATO spáchali Ukrajinci.

Nejprve starý ukrajinský dron/střela dopadla blízko Záhřebu, to bylo ještě v začátcích konfliktu. A teď "útok" na bulharské pobřeží.

Samozřejmě nejde o reálný útok, prostě ve válce se stávají i nehody, střely či stroje nejdou tam, kam bylo zamýšleno, pro nějakou poruchu.

Zrovna, že zatím se to více "daří" ukrajinské straně než ruské.

Podobně, jak se jí daří někdy si bombardovat vlastní obyvatelstvo. New York Times nyní přinesl analýzy, podle níž krvavý útok na tržiště v Konstantinivce, kde na začátku září zahynulo 17 lidí, mají ve skutečnosti na svědomí Ukrajinci. Raketa, ať už vinou chyby v ní, v řízení nebo v rozvědce, netrefila Rusy ale ukrajinské civilisty.


Opět, něco, co se ve válce stává. Zajímavé je spíše to, že takový článek vůbec vyšel, protože až donedávna i případy, kdy téměř určitě nějaké civilisty mělo na svědomí například to, že ukrajinská obrana sestřelila ruskou raketu rovnou nad obydlenou oblastí, vycházely články podsouvající, že Rusové schválně raketami bombardují bytovky či školky (jakoby to mělo nějaký vojenský význam).

Výjimkou byl případ, kdy zbytky rakety dopadly na polské území a někteří to zbrkle označovali za ruskou aktivitu, která zasáhla Polsko (i naši bratislavští "jestřábi" hned žádali krizovou poradu NATO). Západní politici, kteří přece jen nechtějí jít do čehokoli, co by se bížilo k otevřenému konfliktu s Ruskem, rychle potvrdili, že šlo o výsledek činnosti ukrajinské protivzdušné obrany.

Na Západě dnes cítit určitou rozpolcenost. Na jedné straně největší jestřábi, jako šéf NATO Stoltenberg, tlačí na dlouhodobou podporu konfliktu.

Na druhé nejen představitelé Pentagonu (kteří to musí dělat velmi diplomaticky), protože na rozdíl od politických neoconů profesionální vojáci měli od začátku ke konfliktu opatrnější postoj, ale i některá média stále častěji dodávají realističtější obrazy konfiktu.

Zda to nějak pomůže konečně dospět v dohledné době k mírovému řešení, ovšem není vůbec jisté.



A pár komentářů:
  • Nuž banderovci si budú dovolovat viac bohužiaľ rusy operáciu dodrbalo od začiatku a dnes len preslapuju na mieste alebo ustupujú, pokiaľ sa nespamätajú ak sa ešte môžu tak to zle pre nich skončí
  • Však Ukrajinci sú všade veľké zlo sveta
  • Este ste zabudli na rakety co dopadli niekde v Poľsku a Ukrajinci ukazovali na Rusko a gól bol ked Biden povedal podla trajektórie to nemohlo byt Rusko…
  • Jediný kto chce vojnu od 2014 je ukrajinská banderovska chamraď nepočítam mimovládky a korporácie ktoré sa na tom celom najviac nabaľujú.

(rp,prvnizpravy.cz,fb,foto:arch.)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 72%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif