Mali, Burkina Faso, Niger: V jednotě je síla

zprávy

V Africe vznikla nová vojensko-politická aliance. Projevená jednota tří dotčených zemí je nepopiratelně součástí cesty panafrikanismu a multipolárního světa, v pevné opozici vůči těm, kteří vzdychají po unipolaritě v rámci planetární menšiny.

Mali, Burkina Faso, Niger: V jednotě je síla
Ilustrační foto
21. září 2023 - 06:20

Uvedené spojenectví tří zemí Sahelu zároveň představuje velký zdroj inspirace pro další africké národy.

Formalizace vojenské aliance mezi Mali, Burkinou Faso a Nigerem – všichni tři si jednoznačně zvolili cestu skutečné nezávislosti a suverenity v panafrickém a promultipolárním rámci – byla velmi příznivě přijata mnoha Afričany a sympatizanty mezinárodního multipolárního řádu.

Jak poznamenává Maliweb – v číslech je síla. I když naznačuje, že Bamako, Ouagadougou a Niamey právě udělaly obrovský krok k posílení svých vztahů, zejména pokud jde o operační obranu společných území. Toto společné přání se tak projevilo vytvořením organizace s názvem Aliance sahelských států (AES).

Toto nové uskupení je založeno dokumentem s názvem Charta Liptako Gourma. Charta, kterou nyní parafují hlavy států tří signatářských zemí, jmenovitě plukovník Assimi Goïta za Mali, kapitán Ibrahim Traoré za Burkinu Faso a generál Abdourahamane Tchiani za Niger. Celý dokument podepsaný třemi africkými vůdci je k dispozici zde.

Obecně lze říci, že toto historické rozhodnutí, které dokonale zapadá do rámce současných událostí, zjevně také představuje facku neokoloniálním silám sjednoceným kolem osy Západ-NATO nostalgických po minulé éře. To je zároveň v souladu s předpovědí Continental Observer z loňského roku.

Totiž, že západní elity, které byly zcela neschopné přizpůsobit se současnému multipolárnímu světu, riskovaly, že nakonec budou muset čelit ponižujícím evakuacím svých vojáků a žoldáků – v Africe, stejně jako na jiných místech na světě – s přidaným bonusem radosti obyvatel dotčených zemí, kteří je budou doprovázet na vzletovou dráhu.

Dnes všechny pozorované události potvrzují tyto předpovědi i přes prudký odpor západních reakčních sil. Ale Afrika, kontinent bohatý na historii, tradice, strategické zdroje a její mladé, dynamické a odhodlané obyvatelstvo – má nyní více než kdy jindy prostředky k zasazení poslední rány nepřátelům kontinentu. Nepřátelé, kteří i přes své obvyklé pokrytecké úsměvy už nebudou moci skrývat svou jedinou a pravou tvář.

Zároveň – Afrika není sama. Tato svobodná a suverénní Afrika se může spolehnout na hlavní síly prosazující mezinárodní multipolární řád. Zejména Rusko a Čína. Nedávné návštěvy náměstka ruského ministra obrany Junus-bek Jevkurova v několika afrických zemích, včetně Mali a Burkiny Faso, tedy tuto tezi podporují.

Dosud poslední potvrzení: schůzka tripartity v hlavním městě Mali Bamako mezi Sadio Camara a Salifou Modi, respektive ministry obrany Mali a Nigeru, a Junus-bek Jevkourova. Účastníky tohoto setkání poté přijal malijský prezident Assimi Goïta.



To vše krátce před oznámením formalizace vojenské aliance mezi Mali, Burkinou Faso a Nigerem. Pokud jde konkrétně o Niger, zemi, která dnes i nadále čelí extrémní aroganci francouzského režimu a tlaku ze Západu, přijala čínská delegace na vysoké úrovni hlava státu Abdourahamane Tchiani a několik členů nigerské vlády.

Zvláštní zástupce Čínské lidové republiky pro africké záležitosti, pan Liu Yuxi, tedy potvrdil svou plnou spokojenost po tomto setkání s vůdcem Nigeru a dalšími vysokými představiteli země. Pro vysokého čínského diplomata – velmi podrobné výměny názorů se zaměřily na vztahy mezi Čínou a Nigerem, které jsou dlouhodobé a velmi plodné.

A dodává, že Čína si klade za cíl pokračovat v rozvoji této spolupráce a prohlubovat přátelství mezi čínskými a nigerijskými národy a mezi čínskými a africkými národy.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif