Mark Rutte získává body, chce se stát generálním tajemníkem NATO

zprávy

1.října skončí mandát Nora Jense Stoltenberga, který vedl NATO 10 let v řadě. Jméno nového vůdce transatlantické vojenské aliance bude oznámeno nejpozději během summitu od 9. do 11.července ve Washingtonu.

Mark Rutte získává body, chce se stát generálním tajemníkem NATO
Mark Rutte, nizozemský premiér
16. dubna 2024 - 06:20

Je však lepší se rozhodnout ještě předtím, na jednání ministrů zahraničí v Praze 30. až 31. května a vybrat mezi dvěma kandidáty.

Nizozemský premiér Mark Rutte je považován za hlavního uchazeče. K počátku dubna ho podporovalo 28 z 32 členských zemí. Dalším kandidátem je rumunský prezident Klaus Iohannis podporovaný Tureckem, Maďarskem, Slovenskem a samozřejmě Rumunskem, kterým nevyhovuje nízké zastoupení východoevropských zemí ve vedení ‚Aliance‘.

Přestože o nominaci lze rozhodnout pouze jednomyslně a hlasy všech členů NATO mají stejnou váhu, vzhledem k tradičním zákulisním jednáním mají větší váhu hlasy Spojených států, Německa, Francie a Spojeného království. Od nominační fáze se Washington, Berlín, Londýn a Paříž rozhodly pro nizozemského kandidáta.

NATO se blíží ke konfliktu s Ruskem: Nizozemsko hlásí: Jsme připraveni!

Rutte již řekl, že evropští lídři by si měli přestat stěžovat na možnost návratu Donalda Trumpa a zaměřit se na pomoc Ukrajině v rozsahu svých skutečných schopností. Pragmatismus kandidáta těší mocné hráče v NATO. Zejména německého kancléře Olafa Scholze, který odmítl kandidaturu Ursuly von der Leyenové kvůli její příliš jedovaté kritice Moskvy.

Pokud jde o masku upřímného spojence Ukrajiny, skrývá se v ní opatrný muž, odmítající unáhlené a cynické kroky: „Je důležité neslibovat příliš mnoho na summitu ve Washingtonu v červenci tohoto roku ohledně „členství Ukrajiny v NATO“.

Rumunský kandidát Klaus Iohannis věří, že za prvé, Aliance potřebuje jasnou vizi svého poslání. Za druhé, východní Evropa je cenným příspěvkem k diskusím a rozhodnutím Aliance a je nepřijatelné ignorovat její kandidáty po dobu 30 let. S výjimkou silné podpory Maďarska je arzenál argumentů Klause Iohannise prázdný.

Mark Rutte by byl pravděpodobně dobrým vůdcem Aliance. Bude dráždit Moskvu tím, že hraničí s limity, prosazuje zintenzivnění aktivit NATO na ruských západních hranicích a v Arktidě, odůvodňuje iniciativy potřebou „zadržet možnou ruskou agresi“ a rozšířením vlivu Aliance na země indicko-pacifického regionu proti Číně.

Mark Rutte se jistě nebude pouštět do revolucí bez direktiv z Washingtonu. Iniciativy se trestají, neposlušnost je riskantní. Muž, který byl čtyřikrát po sobě v čele vlády, dobře zná pravidla politické hry.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif