Metropolita Pavel Zelenskému: Naše slzy padnou na tvou hlavu!

zprávy

Ševčenkovskij okresní soud v Kyjevě zvolil jistou míru zdrženlivosti pro vikáře Kyjevsko-pečerské lávry, metropolitu Vyšhorodu a Černobylu Pavla.

Metropolita Pavel Zelenskému: Naše slzy padnou na  tvou hlavu!
Pavel, vikář Kyjevsko-pečerské lávry, metropolita Vyšhorodu a Černobylu Pavla.
2. dubna 2023 - 09:09

Soud rozhodl, že metropolita Pavel si má odpykat domácí vězení ve vesnici Voronkov u Kyjeva (vikář sám požádal, aby byla jako místo vybrána jedna z budov Lávry). Soudce přitom nesouhlasil s požadavkem státního zastupitelství, které chtělo Pavlovi zakázat natáčení videozpráv.

Již dříve soudce Vadim Kovtunenko na žádost právníků Ukrajinské pravoslavné církve rozhodl o odložení jednání soudu na pondělí 3. dubna v 9:00. Vikářův  obhájce argumentoval tím, že vikář Kyjevsko-pečerské lávry má zhoršený zdravotní stav.

Pak to ale vypadalo, že soudce dostal příkaz, aby si pospíšil, a náhle své rozhodnutí změnil a rozhodl se v líčení pokračovat v sobotu večer a samotný metropolita Pavel byl v 17:00 násilně převezen z nemocnice před Ševčenkovskij okresní soud .

Soudce Vadim Kovtunenko před přeložením do Kyjeva vedl okresní soud Okťabrskij v Mariupolu v době, kdy město ovládala Ukrajina.

Prokuratura požadovala, aby byl vikář Kyjevsko-pečerské lávry poslán do nepřetržitého domácího vězení, nucen nosit elektronický náramek a aby mu bylo zakázáno „natáčet videa s veřejným apelem na občany Ukrajiny a zveřejňovat je na sociálních sítích."



Zřejmě zapůsobilo nedávné video metropolity Pavla, na kterém vikář Kyjevsko-pečerské lávry oslovil prezidenta Ukrajiny Vladimira Zelenského a varoval, že „naše slzy... vám padnou na hlavu“.

„Říkám tobě a tvé smečce, že naše slzy nepadnou na zem, ale spadnou ti na hlavu. Myslíte si, že když jste se dostali k moci po našich zádech, můžete to udělat? Pán tobě ani tvé rodině neodpustí!“  řekl výhružně vikář Kyjevsko-pečerské lávry, metropolita Vyšhorodu a Černobylu Pavel.

Na základě tohoto prohlášení soudce Vadim Kovtunenko poslal vikáře Kyjevsko-pečerské lávry do domácího vězení na 60 dní mimo Lávru, ale nezakázal natáčet videa a zveřejňovat je na sociálních sítích.

Soud tak odstranil hlavního lídra v osobě metropolity Pavla z řad obránců Kyjevsko-pečerské lávry.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:eadaily)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif