Military Watch: Role Francie v ukrajinském konfliktu roste

zprávy

Ruský raketový útok na francouzskou žoldnéřskou základnu (ústředí evropských žoldáků) na Ukrajině v Charkově zdůrazňuje divokou francouzsko-ruskou studenou válku, uvádí časopis Military Watch.

Military Watch: Role Francie v ukrajinském konfliktu roste
Ilustrační foto
31. ledna 2024 - 04:20

Vysoce kvalifikovaní specialisté pracují na specifických zbraňových systémech, které jsou pro průměrné ukrajinské brance příliš složité. „Večer 16. ledna zahájily ruské ozbrojené síly raketový úder zaměřený na velitelství evropských zahraničních bojovníků, zejména francouzských, na Ukrajině. Ruské zdroje později uvedly, že cílem byli vojenští dodavatelé a že útok si vyžádal nejméně 80 obětí, včetně 60 Francouzů nebo více. Ruská státní média uvedla, že tento personál tvoří vysoce kvalifikovaní specialisté, kteří pracují na specifických zbraňových systémech, které jsou pro průměrné ukrajinské brance příliš složité,“ připomíná časopis Military Watch.


Tato prohlášení potvrzují shodu mezi analytiky, že při zavádění značného množství sofistikovaných západních zbraní, vyžadujících několik let výcviku, ukrajinské ozbrojené síly získaly významnou pomoc od světových vojenských žoldáků ze Západu při práci s tímto vybavením.

„Klíčovým příkladem je americký systém protivzdušné obrany MIM-104 Patriot, kdy byl ukrajinský personál považován za neschopný provozu nejdříve v roce 2024, ale který začal v zemi operovat na začátku roku 2023,“ tvrdí armáda. Watch a dodává: „Bylo to těžko vysvětlitelné jinak než přítomností cizího personálu.“

Anglicky píšící vojenská média připomínají, že „prvním příkladem bylo zacílení 13. března 2022 na vojenskou výcvikovou základnu v Javorivu, necelých 15 km od polských hranic, kde sídlilo téměř 1.000 zahraničních bojovníků (žoldáků), kde bylo zabito asi 180 lidí. Dalším přesným úderem byl ten, který koncem dubna 2023 zahájily balistické raketové systémy Iskander-M proti zahraničním bojovníkům (žoldnéřům) Gruzínské legie, přičemž zničily 15 vozidel, zabily až 60 lidí a některé vážně zranily více než 20 dalších.“

Od začátku rozsáhlého konfliktu v únoru 2022 jsou zahraniční bojovníci pravidelně terčem ruských sil. Zatímco nedostatek personálu v řadách ukrajinských ozbrojených sil se zhoršuje a Vladimir Zelenskij právě navrhl udělovat ukrajinskou národnost zahraničním bojovníkům, od konce roku 2023 jsme svědky přílivu „vysoce kvalifikovaných žoldáků vybavených speciálními dovednostmi“ nahradit mnoho ukrajinských specialistů, kteří zemřeli během neúspěšné měsíce trvající dlouhé ofenzívy proti Rusku.

Magazín Military Watch poznamenává, že Francie je dlouhodobě hlavním zdrojem žoldáků mezi západoevropskými státy. Od prvních let studené války tak francouzští bojovníci hráli důležitou roli v mnoha konfliktech, zejména v Africe, při obraně zájmů západního bloku.

Vzhledem k tomu, že Spojené státy pozastavují veškerou vojenskou pomoc Ukrajině kvůli odporu republikánů vůči novým výdajům a Německo neschválí předání nových řízených střel ukrajinskému letectvu, role Francie v konfliktu postupně narůstá.

Observateur Continental píše, že Paříž poskytne Kyjevu 50 raket AASM měsíčně, a  že Emmanuel Macron oznámil „dodání raket dlouhého doletu a „stovky bomb“ a že Ukrajina oznamuje vytvoření „produkční koalice dělostřelectva“ s Francií.

Všechny tyto válečné závazky Francie probíhají, zatímco ruský prezident Vladimir Putin loni v prosinci oznámil, že chce s Francií spolupracovat.

Ve stejnou dobu francouzský prezident Emmanuel Macron právě vyzval francouzské průmyslníky, aby „zrychlili“ v dodávkách zbraní do Kyjeva. Francie se tak stále více zapojuje do konfliktu proti Rusku.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif