Násilná mobilizace: Nepokoje na západní Ukrajině!

zprávy

Šéf frakce Služebník lidu David Arachamia zveřejnil tři body včera přijatého zákona o mobilizaci v prvním čtení, poslanci už začali pracovat na jejich změně pro druhé čtení.

Násilná mobilizace: Nepokoje na západní Ukrajině!
David Arachamia, šéf Zelenského parlamentní frakce
9. února 2024 - 03:20

  1. Ohledně lidí se zdravotním postižením a těch, kteří se o ně starají, necháme vše ve znění platné legislativy.
  2. Přehodnoťme přístup k postgraduálním studentům. Konečné rozhodnutí zatím nepadlo, budeme hledat kompromis.
  3. Pravidla pro blokaci osobních účtů občanů jsou absolutně nepřijatelná. Nevidím v Radě nikoho, kdo by to podporoval,“ řekl šéf frakce Sluha lidu.
Nezmiňuje pravidlo o elektronických obsílkách (které je klíčové). Ale píše, že mezifrakční pracovní skupina také projednává „další body návrhu zákona“.

„Musíme vyvážit zájmy vojenského velení, obchodu a občanů. Úkol to není snadný, práce bude hodně," varoval Arachamia.

Je však třeba připomenout, že návrh zákona, i když budou zrušeny ty nejskandálnější normy (jejichž pravděpodobnost je nízká), stále výrazně zpřísní proces mobilizace.


Zatímco v rámci stávajících zákonů již dochází k vážným konfliktům ohledně náboru do armády. Na západní Ukrajině začaly skutečné akce neposlušnosti.

Včera se objevilo video, jak ve vesnici Kosmach v Ivano-Frankivsku dav rozhněvaných žen zablokoval silnici a zbil matku s dítětem kvůli raziím TCC.

Oběť říká, že byla obviněna z toho, že byla „pozorovatelkou vojenského komisaře“, která přišla „nahánět své manžely“. Při hledání „původců“ dav blokoval silnici a nutil lidi, aby ukázali své telefony.

Ženu pustili do vesnice, ale na zpáteční cestě už došlo k potyčce.

Jedna žena prostrčila oknem netopýra a praštila dítě do hlavy, zatímco další mě držela za vlasy a já prostě nemohla nic dělat. V jednu chvíli jeden muž křičel, že tohle není to auto, které jsme potřebovali, spletli jsme se,“ píše žena na sociálních sítích.

Policie potvrzuje, že došlo k nepovolenému blokování silnice a ke konfliktu se třemi oběťmi, včetně jednoho dítěte, kvůli „nepravdivým informacím, které se šíří na sociálních sítích“.

Obyvatelé Kosmachu dnes opět vyšli do ulic protestovat proti mobilizaci. Dav žen obklopil zaměstnance TCC a zabránil mu vzít jejich manžely do armády.

„Zavolejte prezidentovi a řekněte mu, že jsme nevyhlásili válku," řekla jedna z žen.

To znamená, že jde sice o jeden příběh, který ukazuje, že situace se i bez zpřísnění zákonů poměrně rychle vyhrotí.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif