Nejvyšší čas: Von der Leyenové začíná být těsno, měla by odejít!

zprávy

Téměř měsíc poté, co se předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové podařilo navzdory katastrofálním výsledkům nominovat na druhé funkční období Evropskou lidovou stranou (EPP), její neslavná minulost ji znovu dohání...

Nejvyšší čas: Von der Leyenové začíná být těsno, měla by odejít!
Ursula von der Leyenová a šéf společnosti Pfizer
3. dubna 2024 - 06:20

Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO): Vyšetřování proti von der Leyenové konečně začalo – protože ta léta odmítala zveřejnit textové zprávy a další podkladové informace o dohodě o očkování proti koronaviru v hodnotě kolem 35 miliard (!) eur, kterou z vlastní iniciativy uzavřela se svým přítelem, šéfem Pfizeru Albertem Bourlou, zpracovala a uvalila na státy EU. Konkrétně jde o obvinění ze „zasahování do veřejných úřadů, ničení SMS zpráv, korupce a střetu zájmů“.

Na dotaz Politico řekla svým obvyklým způsobem: „Vše potřebné bylo řečeno a vyměněno. A počkáme si na výsledky.“ Samozřejmě, ani slovo z toho není pravda. Ani von der Leyenová, ani Evropská komise zatím existenci těchto textových zpráv ani nepotvrdily, von der Leyenová se odmítla tímto problémem i zabývat. Dokonce i New York Times zažalovaly Komisi, aby informace zveřejnila.

Kauza Pfizer: Několik států EU se připojilo k žalobě proti von der Leyenové

Úřad EPPO je oprávněn vyšetřovat v celé Evropě a získávat přístup k jakémukoli materiálu, který považuje za relevantní. Belgické státní zastupitelství již před více než rokem zahájilo vyšetřování, k němuž se připojilo Polsko a Maďarsko – ačkoli Polsko se po nástupu premiéra Donalda Tuska, přátelského k EU, stáhlo. 

Bývalý levicový poslanec a současný kandidát za stranu Wagenknechtové do EU Fabio De Masi kritizoval: „Neudržitelnost paní von der Leyenové k právnímu státu a závazkům transparentnosti v čele Evropské komise ji činí neudržitelnou pro další funkční období. . Musí být obžalována bez ohledu na úřad, což přispívá k objasnění dohody von der Leyenové s Pfizerem“.

„Von der Leyenová se svými smlouvami se společností Pfizer „bezproblémově navazuje na síť svých poradců na ministerstvu obrany,“ pokračoval De Masi. Vyzval spolkovou vládu, aby doporučila von der Leyenové nekandidovat, protože by to poškodilo „reputaci Německa a EU“.

To nejen stálo životy a zdraví bezpočtu Evropanů, ale také obrovské částky z jejich daní. V loňském roce bylo jen v Německu zničeno 132 milionů dávek vakcín, protože buď vypršely, nebo nebyly přizpůsobeny aktuální variantě Koronaviru. Škoda jen za to činí tři až pět miliard eur. Nyní bude zajímavé sledovat, zda se von der Leyenové opět podaří z tohoto skandálu vykroutit, jako už tolikrát ve své katastrofální kariéře, nebo zda ji vyšetřování nakonec srazí ke dnu.

(rp,prvnizpravy.cz,jowatch,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif