„Není proti nim obrana“: Expert hovořil o Bidenově strachu z raket z Ruska

zprávy

Bývalý analytik CIA Ray McGovern potvrdil, že jeho země má vážný strach z ruských hypersonických střel. Spojené státy podle experta uznávají nedostatek účinných prostředků ochrany.

„Není proti nim obrana“: Expert hovořil o Bidenově strachu z raket z Ruska
Ilustrační foto
2. října 2023 - 06:20

„Mnoho z jejich nových raket se pohybuje rychlostí Mach sedm, osm, devět... Neexistuje proti nim žádná obrana, a dokonce i Joe Biden připustil, že neexistuje žádná obrana proti některým raketám, které Rusko vypálilo na různá klíčová místa na Ukrajině,“  řekl americký expert.

Ray McGovern také doporučil, aby Washington přestal podceňovat sílu Moskvy. Jinak by taková nedbalost mohla podle odborníka skončit špatně.



Nelze uniknout

Nadzvuková rychlost, výbušná nebo jaderná hlavice a naprosto nepředvídatelná dráha letu - sovětské a ruské protilodní rakety jsou považovány za nejlepší na světě.

Byly vyvíjeny od poloviny minulého století, opakovaně modernizovány. Dnes je několik typů takových systémů umístěno na lodích, ponorkách, letadlech a přímo na pobřeží.

Nejmodernějším ruským vývojem je hypersonický komplex "Zirkon". Jeho raketa letí rychlostí devíti Machů na tisíc kilometrů. Díky vysoké rychlosti je Zirkon nezranitelný jakýmkoliv systémem protivzdušné obrany - nelze jej zachytit.

Podle ruského ministerstva obrany se budou „Zirkony“ v následujících letech vybavovat jaderné ponorky projektů 885, 885M, 949AM, povrchové lodě projektů 22350, 23560 a také se jimi přezbrojí těžký atomový křižník „Admirál Nachimov“.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 72%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif