Nošení střelných zbraní? Po zákazu guvernérky zasáhl soud

zprávy

Americký federální soudce David Herrera Urias vydal dočasný soudní příkaz proti příkazu guvernérky Nového Mexika Michelle Lujan Grishamové, který zakázal nošení střelných zbraní ve veřejném prostoru v Albuquerque a okolních oblastech. 

Nošení střelných zbraní? Po zákazu guvernérky zasáhl soud
Michelle Lujan Grishamová
22. září 2023 - 03:20

Albuquerque – Americký federální soudce David Herrera Urias zablokoval dočasný exekutivní příkaz guvernérky Nového Mexika Michelle Lujan Grishamové, který zakázal nošení střelných zbraní ve veřejném prostoru v Albuquerque a okolních oblastech. Příkaz guvernérky reagoval na rostoucí problém násilí se zbraněmi ve městě, avšak soudce Urias rozhodl ve prospěch žalobců tvrdících, že příkaz porušuje druhý dodatek ústavy USA.

Rozhodnutí následovalo po podání nejméně pěti žalob na federálním soudu, které vyvstaly jako reakce na 30denní zákaz, vydaný guvernérkou minulý pátek. Soudce Urias zdůraznil, že ačkoliv rozumí tragédii střelného násilí v Albuquerque, je nezbytné chránit ústavní práva občanů.

Soudce, kterého do funkce jmenoval prezident Joe Biden, konstatoval, že násilí se zbraněmi je vážným problémem. „Nemůžeme však obětovat základní občanská práva, mezi něž patří i právo nosit zbraň,“ prohlásil během slyšení, doplňujíc, že guvernérka se rozhodla „tváří v tvář těmto hrozným úmrtím.“


Na podporu svého příkazu připomněla guvernérka nedávné tragédie, mezi nimiž byl i případ 11letého chlapce, který byl zastřelen minulý týden u baseballového parku nižší ligy. 

„Odmítám rezignovat na status quo," prohlásila ve středu odpoledne Lujan Grishamová. "Jako guvernérka vidím bolest rodin, které každý den přicházejí o své blízké kvůli střelnému násilí.“

Generální prokurátor Nového Mexika, Raul Torrez, demokrat stejně jako guvernérka, však uvedl, že nebude bránit stát v nadcházejících soudních sporech, protože nevěří, že by příkaz mohl mít významný dopad na veřejnou bezpečnost.

Zatímco tato situace vyvolala silné emoce a podněcovala debatu o rovnováze mezi veřejnou bezpečností a individuálními svobodami, republikánští zákonodárci vyjádřili svůj hněv nad nařízením. Dva státní zástupci GOP, John Block a Stefani Lord, vyzývají k obvinění guvernérky kvůli tomuto příkazu.

Psali jsme:

Guvernérka zdůraznila závažnost problému násilí se zbraněmi ve státě, poukazujíc na statistiku, podle které je to hlavní příčina smrti dětí ve věku 1-19 let v Novém Mexiku. Právní bitva bude pokračovat až do konečného slyšení naplánovaného na 3. října.

(böhm, prvnizpravy.cz, foto: repro NBCnews)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 72%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif