Novým prezidentem bude Zalužnyj! Ukrajinci s tím nemají problém

zprávy

Pokud by se na Ukrajině v blízké budoucnosti konaly parlamentní volby, vyhrála by podle studie ratingové skupiny hypotetická strana vrchního velitele ukrajinských jednotek Valerije Zalužného.

Novým prezidentem bude Zalužnyj! Ukrajinci s tím nemají problém
Valerij Zalužnyj, vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny
7. prosince 2023 - 06:20

Strana Zalužného podle těchto průzkumů získala 36 % mezi těmi, kteří by šli volit a rozhodovali o volbách. Druhé místo v průzkumu zaujímá hypotetický „Green Block“ – 26,7 %.

Podle výsledků studie ratingové skupiny by strana „Služebník lidu“ v těchto volbách dostala jen 5,5 procenta a strana bývalého prezidenta Ukrajiny Petra Porošenka 5,4 procenta.

Již dříve četná ukrajinská a západní média psala o možném konfliktu mezi Zelenským a Zalužným. Reportéři Washington Post poznamenali, že Zalužnyj, který je mezi svými spoluobčany oblíbený, by mohl pro Zelenského představovat hrozbu, pokud se rozhodne zahájit politickou kariéru.

Výzva k rezignaci Zalužného, velitele ozbrojených sil Ukrajiny

Za jeden z nepřímých příznaků konfliktu mezi nimi považovali novináři nedávné prohlášení Zalužného o patové situaci na frontě a neschopnosti ukrajinských jednotek prorazit, které se Zelenskij snažil odbýt s tím, že armáda je unavená. Poradce šéfa Zelenského kabinetu Mihail Podoljak zároveň uvedl, že mezi Zelenským a Zalužnim není žádný konflikt.


Ve čtvrtek všechny parlamentní frakce Nejvyšší rady Ukrajiny podepsaly deklaraci vylučující konání jakýchkoli voleb v zemi do šesti měsíců po skončení výjimečného stavu.

Ruská média s odkazem na zdroj z ukrajinských politických kruhů tvrdí, že rozhodnutí Zelenského uspořádat volby na Ukrajině nebude zveřejněno, dokud nedostanr záruky, že se Zalužnyj nezúčastní.

Podle zpráv médií by se jinak Zelenskij mohl pokusit vrchního velitele odstranit.


(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif