Olaf Scholz by chtěl mluvit s Vladimirem Putinem

zprávy

Německo-ruské vztahy váznou už delší dobu. Německý kancléř Olaf Scholz si dovede představit rozhovor s Vladimirem Putinem. K tomu je potřeba vůle Putina, dodává Scholz.

Olaf Scholz by chtěl mluvit s Vladimirem Putinem
Vladimir Putin a Olaf Scholz
20. listopadu 2023 - 04:20

Od ruské útočné války proti Ukrajině jsou vztahy mezi Moskvou a Berlínem prakticky zmrazené. Poslední rozhovor mezi kancléřem Olafem Scholzem a ruským prezidentem Vladimirem Putinem byl na začátku prosince 2022. Putin tehdy požádal kancléře, aby přehodnotil německý přístup k válce na Ukrajině . Ruské a německé pozice se od té doby příliš nezměnily. Přesto Scholz oznámil, že chce v určitém okamžiku ukončit komunikační ticho s Putinem.

„Budu s ním mluvit," řekl Scholz v sobotu (17. listopadu) na veřejném setkání v Nuthetalu u Postupimi, jak informovala agentura dpa. Termín rozhovoru však neuvedl. „Nelze postupovat podle hesla: „Půjdu s někým na kafe a nakonec se dohodneme." Putin v tuto chvíli nedává najevo, že by nějak chtěl komunikovat."


Od posledního rozhovoru s ruským prezidentem kancléř opakovaně říkal, že je obecně připraven na další jednání. K tomu by však muselo dojít také k znatelnému pohybu od Putina. Scholz na akci ve svém volebním obvodu také varoval před přeceňováním vlivu Německa ve světě. Citoval svého předchůdce Helmuta Schmidta (kancléře v letech 1974 až 1982), který označil Německo za „střední velmoc“. Scholz řekl: „Německo je střední mocnost a je dobré, když si nemyslíme, že jsme větší, než ve skutečnosti jsme."



Od začátku ukrajinské války bylo Německo hlavním zastáncem Ukrajiny. Jen pro rok 2024 vláda plánuje navýšit financování zbrojní pomoci o čtyři miliardy na celkových osm miliard . Kromě toho se Německo od války stává stále nezávislejším na ruském plynu. Společně s EU bylo rozhodnuto o četných sankčních opatřeních proti Rusku. Vztah mezi Německem a Ruskem již neexistuje.

Začátkem listopadu Putinův spojenec a moderátor Vladimir Solovjov v politickém pořadu ruské státní televize řekl, že Rusko jednoho dne bude okupovat Německo. Německá pomoc Ukrajině byla rovněž odsouzena. Na tomto pozadí je otázkou, zda k rozhovoru mezi Scholzem a Putinem vůbec může dojít.

(rp,prvnizpravy.cz,merkur.de,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif