Olympijské hry: Sportovní show i zapomenuté dědictví

zprávy

Olympijské hry jsou bezesporu považovány za největší sportovní událost na světě. Každé čtyři roky se sportovci z různých koutů planety sjíždějí, aby se utkali v nejrůznějších disciplínách, od atletiky po plavání, a od běžného lyžování po snowboarding.

Olympijské hry: Sportovní show i zapomenuté dědictví
Thomas Bach, prezident MOH
14. února 2024 - 07:22

S velkým nadšením a očekáváním přichází i obrovská příprava hostitelské země, která zahrnuje stavbu nových sportovišť, olympijské vesnice pro sportovce, a celé infrastruktury potřebné pro hladký průběh her. Tato snaha o vytvoření dokonalého prostředí pro sportovní svátek však často zanechává stíny, které se vlečou dlouho po ukončení her.

Příkladem může být tremplin à ski de Saint-Nizier-du-Moucherotte, nacházející se na svazích Vercors, dominujících francouzskému městu Grenoble. Od ztráty své homologace v roce 1989 se tento skokanský můstek neustále degraduje. Podobný osud potkal i další infrastrukturu postavenou pro 10. zimní olympijské hry, včetně bývalé olympijské vesnice, která je dnes ve špatném stavu a čelí problémům s bezpečností.

Tato situace není ojedinělá. V mnoha městech po celém světě zůstávají po olympijských hrách opuštěné sportovní areály, které místo toho, aby sloužily jako trvalé sportovní nebo veřejné zařízení, postupně chátrají. Důsledkem je nejen plýtvání obrovskými finančními investicemi, ale i ztráta potenciálu pro místní komunity, které by z těchto zařízení mohly těžit, píše server LeFigaro.



Problém zapomenuté infrastruktury je komplexní. Na jednu stranu stojí požadavek Mezinárodního olympijského výboru (MOV) na moderní a špičkové zařízení, který nutí hostitelská města k výstavbě nových objektů. Na druhou stranu je tu nedostatečná plánovanost a předvídavost, jak tyto objekty využít po skončení her. 

Řešením by mohla být lepší spolupráce mezi MOV, hostitelskými městy a místními komunitami už v rané fázi plánování, s důrazem na udržitelnost a dlouhodobé využití postavených zařízení.

Psali jsme:

Olympijské hry by měly být příležitostí nejen k oslavě sportovních úspěchů, ale také k pozitivnímu ovlivnění životů místních obyvatel a k podpoře sportu a aktivního životního stylu. Je třeba najít rovnováhu mezi pořádáním tohoto velkolepého sportovního svátku a zanecháním trvalého, pozitivního dědictví pro hostitelské město a jeho obyvatele.

(böhm, LeFigaro, screen: olympics)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif