Outsourcing azylového problému je neokolonialismus

zprávy

Evropský a německý azylový problém tedy nevyřeší neokoloniální špinavé jednání, ale nové tvrdé zákony a hraniční praktiky v cílových zemích.

Outsourcing azylového problému je neokolonialismus
Ilustrační foto
18. listopadu 2023 - 09:20

Je třeba uvítat, že nejvyšší soud ve Velké Británii zmařil pokus vlády v Londýně deportovat žadatele o azyl do Afriky, aby rozhodl o jejich způsobilosti k azylu. O podobných plánech se uvažuje a diskutuje také v Německu,  píše Wolfgang Hübner na německém webu PiNews..

Tam, stejně jako zde, dochází k pokusu vyřešit problém jeho exportem dostatečně daleko od vlastního státu. Chybí totiž vůle a ochota adekvátně chránit vlastní hranice a deportovat uprchlíky, kteří se do země dostali nelegálně.



Je možné, že Německo se spoustou peněz z daní najde nějaký chudý stát v Africe nebo někde jinde, kde by se rozhodovalo o žadatelích o azyl přicházejících do Německa. Tento stát by se pak ale musel postarat i o odmítnuté žadatele o azyl, jejichž návrat do domovských zemí by často nebyl možný. Je snadné si představit, jaké drama a emocionální mediální pokrytí by to způsobilo.


Evropský a německý azylový problém tedy nevyřeší neokoloniální špinavé jednání, ale nové tvrdé zákony a hraniční praktiky v cílových zemích. Pokud jsou západní společnosti příliš slabé na to, aby snesly „ošklivé obrázky“, jsou také příliš slabé na to, aby si zajistily svou budoucí existenci.

(rp,prvnizpravy.cz,pinews,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif