P.C.Roberts: Nejostudnější rys případu Assange

zprávy

To, co na kauze Assange šokuje nejvíc, je skutečnost, že je pojednávaná tak, jako by byl Assange americkým a nikoli australským občanem . Původním odsuzujícím výkřikem směrovaným na jeho osobu byla „zrada“, která se nyní převádí na „špionáž“.

P.C.Roberts: Nejostudnější rys případu Assange
Paul Craig Roberts, americký publicista
1. dubna 2024 - 04:20

K žádné špionáži ovšem nedošlo. Nezisková mediální společnost WikiLeaks, Assangem založená, zveřejnila a dala k dispozici listům New York Times, the Guardian i dalším médiím tzv. uniklé informace. Uvedená média, stejně tak jako samotná WikiLeaks, tyto informace zveřejnila, píše v komentáři Paul Craig Roberts, americký publicista.

Nejsou však obviněna. A ani společnost WikiLeaks není obviněna. Obviněn a obžalován je pouze Julian Assange. A  to, čemu je v současnosti vystaven, nelze nazvat legitimním stiháním. Jde o tyranii..

Podívejme se nejdříve na onen termín „špionáž“. Špionáž je funkcí každé ambasády kdekoli na světě. Účelem ambasád není jen zastupovat obchodní a politické zájmy země v zemi cizí, ale jde též o sběr informací, který ambasáda v této cizi zemi provádí. A čím citlivější tyto informace jsou, tím lépe.


Když je personál ambasády při špionáži přistižen, musí zemi opustit. A není trestně stihán. Je všeobecně známo, že na amerických ambasadách pracují agenti CIA, vydávající se za diplomaty. Podle protokolu, kterým se dnes řídí kauza Assange, mohlo Rusko, Čína a daší země zatknout členy amerických ambasád a postavit je před soud Nebyl by to problém a mnoho zemí si to mohlo navzájem provést. To, co tomu bránilo a mimo USA dodnes brání, není jen zdravý úsudek, ale hlavně ta  skutečnost, že cizí občané nepodléhají zákonům zemí cizích. A pouze USA, které si samy sebe představují jako výjimečný druh celosvětové univelmoci, prosazují též celosvětové prvenství svých zákonů. Což je samozřejmě absurdní výklad bez jakéhokoli základu právního.

Zorganizovaná a právně chybná kauza proti Assangeovi není založena na ničem jiném než na požadavku Washingtonu na pomstu. Assange je vinen tím, že: zveřejnil uniklé informace, které přesvědčivě prokázaly, že vláda USA je lhářka, válečný zločinec a že své spojence podvádí. A  dalším smyslem kauzy pak je Assangeovi se pomstít. A všechny novináře upozornit na to, že zveřejňování informací nepříznivých pro vládu, se nevyplácí.

Či řečeno jinak: Smyslem kauzy je už navždy skoncovat se schopnosti médiíí volat vládu  zoddpovědnosti.

Kauza Assange se tak stává základním kamenem tyranie. Jakmile bude ustaven, bude mít tyranie volnou cestu

Tak se vraždí svoboda.

(rp,prvnizpravy.cz,pcroberts,vybral a přeložil Lubomír Man,foto:arch.)



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif