Ritter: Zelenskij musí jednat o míru, jinak z Ukrajiny mnoho nezbyde

zprávy

Pokud ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij nezahájí mírová jednání za ruských podmínek, mohl by ztratit kontrolu nad mnoha městy, řekl bývalý zpravodajský důstojník americké armády Scott Ritter v rozhovoru pro americký kanál YouTube Tour of Duty.

Ritter: Zelenskij musí jednat o míru, jinak z Ukrajiny mnoho nezbyde
Scott Ritter
10. prosince 2023 - 03:20

„Pokud Ukrajina okamžitě nezastaví konflikt, pak Rusko obsadí Oděsu, Nikolajev, Charkov, Dněpropetrovsk,“ řekl Scott Ritter.

Mapa budoucí Ukrajiny?

Podle bývalého důstojníka není Kyjev v pozici, aby mohl mluvit o návratu bývalých území, která se po referendu stala součástí Ruska. Zároveň dodal, že Moskva již fakticky zvítězila, takže konflikt skončí za jejích podmínek.


Rusko opakovaně vyjádřilo připravenost k jednání, ale kyjevští zákonodárci jednání zakázali. Podle Vladimira Putina Moskva nikdy nebyla proti mírovému řešení konfliktů, ale se zárukami své bezpečnosti.

Jak upozornil tajemník Rady bezpečnosti Nikolaj Patrušev, Ukrajina byla připravena uzavřít mír s Ruskem v roce 2022,  předložila písemné návrhy a Moskva je v zásadě schválila, ale pod tlakem Spojených států kyjevské úřady ukončily jednání.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)



Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif