Roček: Přehánějí Palestinci s počtem mrtvol vyrobených Izraelem?

zprávy

Autoři, kteří zrovna nemilují semitské obyvatelstvo arabského původu, čili Palestince, tvrdí, že zveřejňované počty palestinských mrtvol vyrobených Izraelem v Gaze jsou přehnané.

Roček: Přehánějí Palestinci s počtem mrtvol vyrobených Izraelem?
František Roček, publicista
5. prosince 2023 - 03:20

Co nám řeknou čísla? - ptá se publicista František Roček v komentáři pro Prvnizpravy.cz.
.
K 15. listopadu podle zdravotníků v Gaze zemřelo téměř 14.000 arabských civilistů a více než 30.000 jich bylo zraněno. Izraelci se ozvali:  „Nikdo nezpochybňoval, jak je možné, že palestinské ministerstvo zdravotnictví hlásí 30 000 zraněných Palestinců, když celkový počet nemocničních lůžek ve všech zdravotnických zařízeních v Gaze, včetně klinik UNRWA, nepřesáhl 3 000. Takže, kde přesně je všech těch 30.000 zraněných? Podle zpráv je již více než 13.000 mrtvých Palestinců. Pokud je toto číslo přesné, kde byli pohřbeni?" - ptá se zpráva Jeruzalémského institutu pro veřejné záležitosti z 12. listopadu.

Kam se vejdou mrtvoly a zranění?

Řečnická otázka institutu je poněkud hloupá. Stačí vzít kalkulačku, aby člověk spočítal, kolik mrtvol lze pohřbít na pouhém 1 km čtverečním, pokud akademicky na jeden hrob připadají 4 metry čtvereční. Tam se vejde mrtvol!

Ještě hloupější je otázka kde je 30.000 zraněných, kdy nemocnice nemají více než 3.000 lůžek. V nemocnicích zůstávají jenom nejtěžší případy. Většina zraněných se s pomocí příbuzných odšourá pohovět si v provizorních táborech, ve školách a kdekoliv, kde na vás nefouká.

OSN (www.ochaopt.org/) uvádí: úředníci v Gaze informovali, že od 7. října do 3. prosince odpoledne bylo zabito nejméně 15 523 Palestinců,  z nichž asi 70 procent jsou ženy a děti. Nahlášena byla i smrt 112 zaměstnanců OSN.

Podle Izraelců je počet mrtvých prý asi poloviční oproti číslu, které uvádí ministerstvo zdravotnictví kontrolované Hamásem. Asi 3.000 mrtvých jsou přívrženci Hamásu. Někteří z nich se prý stali oběťmi neúspěšné palestinské raketové palby, protože od začátku války bylo vypáleno téměř 10 000 raket a je třeba předpokládat, že téměř 1 000 jich dopadlo v pásmu Gazy, ještě než doletěly na izraelskou hranici.

Jaká je realita nikdo neví, ale je příliš mnoho svědectví o tamní katastrofální situaci. Osobně předpokládám, že až usedne prach na sutiny a hroby, může počet mrtvých poklesnout nejméně o 1 až 2 tisíce. Otázkou je kolik nezvěstných bude později prohlášeno za mrtvé a zvýší tím počet mrtvých.

Další riziko nárůstu mrtvých je založeno i na vysokém zdravotním riziku nejméně 1.000 osob se selháním ledvin, více než 2.000 pacientů s rakovinou a 130 novorozenců v inkubátorech.

Reakce z Izraele, že počet mrtvých je prý asi poloviční oproti číslu uváděných Palestinci, je normální politické blábolení. Izraelci tím chtějí zlepšit svůj mediální obraz.

Sejde z očí, sejde z mysli…


Zatím, co Hamás doufá, že hysterická reakce izraelské administrativy vyrobí v Gaze co nejvíce palestinských mrtvol, izraelská administrativa doufá, že do roka a do dne po palestinských obětech ani pes neštěkne. Copak lid obecný po takové době zajímají tisíce mrtvol vyrobených kdekoliv po světě? Počty obětí „někde“ vytáhnou politici jenom pokud to účelově potřebují do nějaké kampaně.

Proto jsem se nedivil, když jsem četl (www.asiatimes.com/2023/11/israel-is-winning-and-will-prevail-in-gaza-war/) o mrtvolných ztrátách palestinských civilistů: Bude tomu „věřit většina muslimského světa, ale na americkém mínění – jediném, na kterém bude v příštích několika měsících záležet – bude současná úroveň vedlejších škod považována za přijatelnou.“

Neutrální BBC


Pokud někdo považuje informace o izraelské devastaci oblasti Gazy za nepřiměřené, na BBC dne 1.12.2023 proběhla informace (www.bbc.com/news/world-middle-east-67565872), že satelitní snímky, které si objednala BBC, odhalují rozsah destrukce v Gaze a ukazují, že téměř 98.000 budov „mohlo utrpět škody“. Diplomaticky neutrální text je prošpikován hláškami jako „Záběry z dronu a ověřené video také ukazují budovy a celé čtvrti, které se po izraelských náletech a pozemních bojích proměnily v trosky…

Zatímco severní Gaza byla ohniskem izraelské ofenzívy a nesla hlavní nápor destrukce, rozsáhlé škody se šíří po celém pásmu. … analýza satelitních dat naznačuje, že téměř 98.000 budov v celém pásmu Gazy mohlo utrpět škody, většinou na severu… celá řada kráterů je viditelná v oblasti, která kdysi bývala obytnou oblastí.
… Asi týden poté, co začaly nálety, IDF varovala Palestince v severní Gaze, aby se kvůli své vlastní bezpečnosti přesunuli na jih od řeky známé jako Wadi Gaza. Navzdory varování a stovkám tisíc lidí prchajících z města Gaza se oblasti na jihu nadále stávaly terčem…“



Nepřesný odhad zmrtvolnění s pomocí přesných čísel

Je možné, že by izraelské letectvo a nakonec i pozemní armáda zabily od 7. října již na 15.000 Semitů – Arabů alias Palestinců? Údaje OSN zveřejňované od roku 2008 ukazují ročně většinou jenom pár stovek zabitých Palestinců a do 30 mrtvých Izraelců.

Nejvíce obětí bylo v roce 2014: Palestinců 2.329, Izraelců 88, čili poměr 1:26.

Tehdy začal problém 8.července 2014 a trval 50 dní. Bezprostředním spouštěčem konfliktu byl únos tří Izraelců na Západním břehu Jordánu. Následovaly izraelské odvetné útoky proti Palestincům ve východním Jeruzalémě, čímž se vystupňovalo napětí s Gazou. Izrael zahájil nepřátelské akce sérií leteckých úderů. Jednalo se o třetí velkou vojenskou konfrontaci mezi Izraelem a Hamásem od roku 2007, kdy Hamás převzal kontrolu nad pásmem Gazy. Izrael poté provedl pozemní invazi do Gazy. Izraelci ztratili jenom 34 osob.

Ve statistikách je uváděno, že „výbušné zbraně odpalované ze vzduchu“ (Air-launched explosive weapons), čili bomby a rakety, byly příčinou odchodu do ráje pro 2.246 Palestinců v Gaze. Z toho vyplývá, že drtivou většinu palestinských mrtvol Izraelci v Gaze vyrobili pomocí létajících strojů.

Izraelci vědí, že mohou beztrestně létat nad „územím nepřítele“ a vesele bombardovat, což s velkou rozkoší zdůrazňují nepřátele státu Izrael – třeba v Íránu: Dne 21. října 2023 se v článku o vraždění v oblasti Palestiny objevil článek (www.tehrantimes.com/news/490395/20-Aid-Trucks-vs-12-000-Bombs) s textem: „...Tyto zločiny byly důsledkem toho, že Izrael shodil tisíce bomb na pásmo Gazy během dvou týdnů. Izraelská armáda uvedla, že jen za prvních 6 dní své agrese shodil Izrael na Gazu 6 000 bomb. Odhaduje se, že jich je nyní více než 8 000, což je více než bomb, které USA shodily na Afghánistán za rok, uvedla americká kongresmanka Ilhan Omarová…“

Vzhledem k doslova bláznivému bombardování a plošnému ničení palestinské infrastruktury odhad přes 15 500 palestinských nebožtíků díky péči Izraele, nemusí být nereálný.

Např. OSN informovala 3. 12. 2023 např., že „… dne 2. prosince kolem 23:00 byl zasažen byt v budově v An Nuseiratu ve střední oblasti, údajně zahynulo 13 lidí a desítky dalších byly zraněny; Dne 2. prosince kolem 23:20 byl zasažen dům v Rafáhu, údajně zahynulo sedm lidí a další byli zraněni; 3. prosince kolem 1:50 byl zasažen dům v táboře Al Bureij, údajně zahynulo sedm lidí; 3. prosince kolem 10:00 bylo zasaženo šest domů ve čtvrti Az Zaytoun ve městě Gaza, což si údajně vyžádalo desítky obětí…“

„… od obnovení bojů v Gaze 1. prosince bylo údajně zabito 700 Palestinců kromě již zabitých 15.500,“ dodává čtenářům Prvních zpráv koordinátorka humanitární pomoci pro okupované palestinské území Lynn Hastingsová.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif