Rusové dále postupují v Charkovské oblasti

zprávy

Rusové zcela dobyli šest pohraničních vesnic v Charkovské oblasti – Strelečje, Pylnoje, Krasnoje, Borisovka, Ogurcovo a Pletenevka. Také již vstoupili do několika dalších vesnic a snaží se získat oporu, mimo jiné se dostali až na okraj Volčanska.

Rusové dále postupují v Charkovské oblasti
Ilustrační foto
13. května 2024 - 04:20

Informuje o tom ukrajinská vojenská veřejná stránka Deep State, která zveřejňuje aktualizovanou mapu vojenských operací na severu regionu, píše se na uklrajinském webu Strana.

Kanál Telegram ukazuje dva směry ruské ofenzívy. První je na Lipcy. V této oblasti ruské jednotky zakládají pozice ve vesnicích Morochovec, Olejnikovo, Lukjancy a Zelenoje.

„Bitvy pokračují o Glubokoje, což je poslední osada před hlavním úkolem Rusů v této oblasti – obsadit Lipcy,“ píše veřejnost.

Druhý směr je na Volčansk. V tomto směru byly obsazeny Pletenevka a Ogurcovo, probíhají pokusy získat oporu ve vesnicích Gatišče, Starica a Bugrovatka.


Ruské jednotky se také přiblížily k severnímu okraji Volčanska a snaží se tam získat oporu.

Situace se stále komplikuje. Rusové na naše území postupně přivádí další a další síly, neustále vstupuje pěchota, která se ve skupinách přesouvá do obydlených oblastí a snaží se tam uchytit, najíst se a pokračovat v pohybu. Dochází k podpoře malého množství techniky, dělostřelectva, letectva a velké aktivity UAV a elektronického boje se obranné síly snaží zastavit Rusy a způsobit porážku,“ píše veřejnost.

Deep State poukazuje na to, že pokud nebude navázána komunikace mezi jednotkami ozbrojených sil Ukrajiny, pak Ruská federace „bude mít ještě větší úspěch, což povede k velmi negativním důsledkům“.

Ztráta vesnic však nebyla oficiálně potvrzena.



Podle generálního štábu provedly ruské jednotky v charkovském směru 12 útoků v oblastech osad Strelečja, Krasnoje, Morochovec, Olejnikovo, Lukjance, Gatišče, Pletenevka, Pylnaja, Volčansk, Bugrovatka.

Všimněte si, že zpráva generálního štábu neuvádí, že by tyto útoky byly odraženy (jak bylo uvedeno pro jiné směry fronty).

Předtím mluvčí OSGV „Chortica" Nazar Vološin řekl, že ukrajinské ozbrojené síly lokalizovaly Rusy v „šedé zóně" Charkovské oblasti a ta se nerozšiřuje.

Pouliční boje začaly ve městě Volčansk

Informoval o tom voják ukrajinských ozbrojených sil Denis Jaroslavskij. Podle jeho názoru ukrajinská obrana selhala kvůli nedostatku obranných opevnění.

„Pouliční boje začaly, město je obklíčeno. Říkám to, protože bychom mohli zemřít a nikdo neuslyší pravdu... První linie opevnění prostě neexistovala. Nepřítel volně vstoupil do šedé zóny podél celé kordonové linie, která by v zásadě neměla být šedá!

Za 2 roky mělo být na ukrajinské hranici betonové opevnění v minus 3 patrech. A nebylo. Dospěli jsme k závěru, že jde buď o šílenou krádež, nebo úmyslnou sabotáž,“ píše na Facebooku

Americké ministerstvo zahraničí je přesvědčeno, že Ukrajina bude schopna udržet přední linii v Charkovské oblasti

Americký ministr zahraničí Antony Blinken řekl, že Ukrajina je nyní v „obtížné době“, ale bude schopna udržet přední linii.

Tak odpověděl šéf ministerstva zahraničí v rozhovoru pro CBS News na dotaz ohledně situace v Charkovské oblasti, kde Rusové postupují.

„Jsem přesvědčen, že Ukrajina dokáže účinně udržet linii na východě," řekl Blinken.

Ministr zahraničí USA se zároveň domnívá, že „mnohoměsíční zpoždění při schvalování žádosti o dodatečný rozpočet a odeslání vybavení na Ukrajinu znamenalo zdržení“. Spojené státy i Evropa podle něj dělají vše pro to, aby dodávky zbraní na Ukrajinu urychlily.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?