Situace v Avdijivce: Ukrajinci ustupují do „výhodnějších“ pozic

zprávy

Ruská armáda pokračuje v postupu v Avdijivce – z jihu a východu od Lastočkina, informuje ukrajinská vojenská veřejná stránka Deep State.

Situace v Avdijivce: Ukrajinci ustupují do „výhodnějších“ pozic
Ilustrační foto
16. února 2024 - 03:20

Soudě podle mapy Deep State Rusové pokračují v postupu na jihozápad od Průmyslové třídy, která byla předevčírem přerušena (nezapomeňte, že na této silnici „viselo“ hlavní zásobování posádky Avdijivka Ozbrojených sil Ukrajiny).

Na mapě je také patrné, že ruské jednotky se blíží ze severu k další „silnici života“ vedoucí z Avdijievky do Severnoje. Pokud se také přeruší, pak zbydou pro zásobování ukrajinské posádky jen polní cesty.



Pokud jde o jih od Avdijivky, na mapě Deep State byla opevněná oblast Ozbrojených sil Ukrajiny „Zenit“ (dříve součást protivzdušné obrany) již téměř zcela obklíčena.

K večeru ruské vojenské veřejné stránky zveřejnily video ze Zenitu s ruskými vojáky. To znamená, že opevněná oblast se dostala pod kontrolu Rusů. Co se stalo s ukrajinskými vojáky, kteří tam byli, se zatím přesně neví.

Dříve řada ruských vojenských veřejných stránek psala, že odtud údajně vede podzemní tunel do jiné části města a ukrajinská armáda by jím mohla uniknout. Ale neexistuje žádné potvrzení této informace.


Ukrajinské vojenské velení uvedlo, že ukrajinské ozbrojené síly v Avdijivce začaly ustupovat do výhodnějších pozic.

„Naše jednotky v Avdijivce manévrují a ustupují do výhodnějších pozic. Zásobování Avdijivky a evakuace odtud jsou obtížné. Používá se ale předem připravená záložní logistická tepna," řekl Dmitrij Lichovy, mluvčí uskupení Tavria. .

Říká, že „nebojujeme masem, používáme také manévry, a když je situace nejobtížnější, rozhoduje se o nových obranných liniích.“

Zároveň se dnes potvrdila opačná informace - ne o stažení, ale o přesunu posil do města. 3. útočná brigáda oficiálně oznámila, že byla „urychleně“ převedena do Avdijivky.

„Situace ve městě v době vzniku brigády byla extrémně kritická. Objektivní situace v Avdijivce zůstává hrozivá a nestabilní. Nepřítel nadále aktivně rotuje své jednotky a přesouvá do města nové síly a prostředky," píše brigáda.

Ruská federace v okolí města soustředila 7 brigád. Musíte bojovat o 360 stupňů proti „stále více a více brigádám, které nepřítel vytváří“.

Deep State s odkazem na vojáky 3. brigády hlásí, že v Avdijivce nezbývá jediné celé připravené postavení na obranu.

„Obecně situace velmi připomíná obrannou operaci Bachmut, kdy byla pěchota 3.brigády nucena zaujmout obranná postavení ihned z pochodu. Navíc stejně jako loni nebylo připraveno ani jedno postavení, protože v době vstupu byla  tato postavení již ztracena nebo zničena,“ uvedla armáda.

Experti Deep State považují přesun útočné jednotky do operačního prostředí za účelem posílení obranných akcí za „extrémně podivný“. Poznamenávají však, že takové rozhodnutí bylo učiněno před změnou vrchního velitele, takže tato rotace by neměla být považována za Syrského nápad.

Deep State také píše, že vzhledem k tomu, že se v médiích objevily informace o přesunu 3. brigády do Avdijivky, před oficiálním oznámením, počet raketových útoků na týlová města Doněcké oblasti, kde podle Ruské federace by „Trojka“ mohla být umístěna, byl zvýšen.

Další vojenští pracovníci také kritizují vedení obrany v Avdiivce.

Náčelník štábu brigády Azov Bogdan Krotevič řekl, že na tomto úseku fronty je nutné „odříznout postupující nepřátelské síly z boku“ a „nebojovat čelně s Rusy“.

„S ruskou armádou nelze bojovat čelně. A obecně, s jakoukoli armádou je vyměňování přímých úderů jako opilci hloupost. Proč neustále narážíme na stejnou chybu?! Není to technologický pokrok, který nás zachrání , alespoň potřebujeme milion Highmarů – záleží na tom, jak je použiješ!” píše Krotevič.

Obecně zatím není úplně jasné, co se ukrajinské ozbrojené síly chystají udělat – zda se pokusit přejít do protiofenzívy, aby zatlačily Rusy zpět od zásobovacích linek a nebo organizovaný ústup z jižní části města.

Přicházející informace v tuto chvíli nevylučují obě možnosti.

Nyní můžeme jen konstatovat, že ruská armáda pokračuje v operaci k obsazení jižní části Avdijivky, čímž se zvyšuje nebezpečí obklíčení tam zbývajících ukrajinských jednotek.

Ukrajinští vojáci opustili Avdijivku

Vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Alexandr Syrskij oznámil stažení ukrajinských jednotek z Avdiivky, aby zachránil životy vojáků.

„Abychom se vyhnuli obklíčení a zachovali životy a zdraví vojenského personálu, rozhodl jsem se stáhnout naše jednotky z města a přejít k obraně na výhodnějších liniích," řekl generál.

Také velitel operačně-strategické skupiny vojsk Tavria Alexandr Tarnavskij uvedl, že armáda dosáhla dříve připravených pozic.

„V situaci, kdy nepřítel postupuje přes mrtvoly vlastních vojáků s převahou deset ku jedné v granátech, za neustálého bombardování, je to jediné správné rozhodnutí."

„Obklíčení nebylo povoleno, personál byl stažen, naši vojáci zaujali obranná postavení na určitých liniích,“ Tarnavskij.

Dříve Tarnavskij řekl, že během stahování z pozic v Avdijivce byli zajati někteří bojovníci ukrajinských ozbrojených sil .

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif