Šok v Kongresu: Biden i celý tým jen nevěřícně „koukal“

zprávy

Sněmovní výbor pro vnitřní bezpečnost vedený republikány schválil návrh na obžalobu ministra pro vnitřní bezpečnost Alejandra Mayorkase.

Šok v Kongresu: Biden i celý tým jen nevěřícně „koukal“
Alejandr Mayorkas, americký ministr pro vnitřní bezpečnost
1. února 2024 - 03:20

Patnáct demokratů ve výboru hlasovalo proti tomuto návrhu a považovali to za pokus odvrátit pozornost.

Republikáni Mayorkase obviňují, že nedodržuje federální imigrační zákon a zradil důvěru veřejnosti. Domnívají se, že neudělal dost pro vyřešení bezpečnostních problémů na americko-mexické hranici a velkého počtu imigrantů přicházejících do Ameriky, zejména přes Texas.

Proces hlasování o impeachmentu Mayorkase probíhá v době, kdy Senát projednává zákon, který by zahrnoval otázku bezpečnosti hranic. Prezident Joe Biden řekl, že návrh zákona bude „nejtvrdším a nejspravedlivějším balíčkem reforem v oblasti bezpečnosti hranic k dnešnímu dni“.


Jelikož návrh na impeachment prošel Výborem pro vnitřní bezpečnost, mohla by o něm Sněmovna reprezentantů hlasovat v plénu už příští týden. Zda bude návrh přijat, není známo, protože republikáni mají těsnou většinu a demokraté jsou proti.

Žádný člen kabinetu nebyl ve Sněmovně reprezentantů obžalován od roku 1876, kdy tímto procesem prošel ministr války William Belknap. Tento impeachment neprošel Senátem, kde je zapotřebí dvoutřetinových hlasů.

Republikáni tvrdí, že Mayorkas „záměrně a systematicky odmítal dodržovat zákony přijaté Kongresem, že zradil důvěru Kongresu a amerického lidu“, uvedl předseda Výboru pro vnitřní záležitosti ve Sněmovně reprezentantů Mike Green.


Mayorkas, který před výborem nevypovídal, všechna obvinění odmítá.

„Ujišťuji vás, že vaše křivá obvinění mi nezabrání ve vykonávání poslání, kterému jsem zasvětil celou svou kariéru a kterému zůstávám oddán i nadále,“  uvedl Mayorkas v dopise výboru pro vnitřní záležitosti.

V dopise také vyzval členy výboru, aby pokračovali ve spolupráci s Bidenovou administrativou na nápravě „špatných a zastaralých imigračních zákonů“.
 

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif