Šok v západě Evropy! Takové výsledky nizozemských voleb nikdo nečekal!

zprávy

Kandidát krajní pravice Geert Wilders a šéf strany Svoboda podle posledních průzkumů vyhrál volby v Nizozemsku řekl, že plánuje vést příští vládu, což je šokující výsledek, který bude mít ohlas v celé Evropě.

Šok v západě Evropy! Takové výsledky nizozemských voleb nikdo nečekal!
Geert Wilders, vítěz nizozemských voleb
23. listopadu 2023 - 08:20

Vůdce krajní pravice po šokových výsledcích oslovil své příznivce a řekl, že chce sestavit vládu.

„Žádná strana nás už nemůže ignorovat, když získáme 35 křesel," prohlásil.

Wildersova Strana svobody získá 35 křesel, čímž více než zdvojnásobí své zastoupení v předchozím parlamentu a je to o 10 křesel více než její nejbližší rival.

Za jeho stranou následuje aliance Zelených a labouristů v čele s Fransem Timmermansem s 25 mandáty.

Doposud vedoucí strana v průzkumech ministryně Dilan Yeşilgöz-Zegeriusové přiznala porážku poté, co prudký nárůst v posledních dnech kampaně katapultoval Wildersovu anti-EU stranu nad jeho mainstreamové rivaly.



Krajně pravicová, protiislámská Strana svobody (PVV) Geerta Wilderse je na dobré cestě stát se největší stranou v nizozemském parlamentu.

Není však jasné, zda Wilders – jehož strana se v předchozích volbách umístila na druhém a třetím místě, ale vždy byla z vlády vyloučena – bude schopen získat dostatečnou podporu pro vytvoření koalice s labouristickou parlamentní většinou.


Wilders, který je pod policejní ochranou od roku 2004 a v roce 2016 byl usvědčen z diskriminace poté, co na předvolebním shromáždění označil Maročany za „zmetky“, pravděpodobně v pátek začne inzerovat další předáky stran.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif