Stoltenberg: Ukrajina může vyjednávat o jakékoli mírové variantě

zprávy

Ukrajina bude moci svobodně vyjednávat s Ruskem o jakékoli mírové variantě, kterou bude chtít, až přijde čas pro mírová jednání, řekl Jens Stoltenberg.

Stoltenberg: Ukrajina může vyjednávat o jakékoli mírové variantě
Jens Stoltenberg, generální tajemník NATO
28. listopadu 2023 - 03:20

Generální tajemník NATO dodal, že všechny země aliance realizují dříve učiněná rozhodnutí o Ukrajině a jejím členství.

Je na Ukrajině, aby rozhodla, jaké jsou přijatelné způsoby ukončení této války, a naší odpovědností je ji podpořit a umožnit jí osvobodit co největší území a zároveň být v co nejlepší pozici, pokud tedy začnou mírová jednání,“ řekl Stoltenberg na dvoudenním summitu ministrů zahraničí členských zemí NATO v Bruselu.

Nic nenasvědčuje tomu, že by ruský prezident Vladimir Putin plánoval mír, tvrdí Stoltenberg s tím, že je na Alianci, aby poskytla Ukrajině co největší vojenskou podporu, aby její pozice na bojišti a u potenciálního vyjednávacího stolu byla lepší.

Stoltenberg poukázal na to, že členské státy Aliance sledují a realizují tři důležitá rozhodnutí o Ukrajině a jejím členství v NATO přijatá na summitu ve Vilniusu letos v červenci.



Jedno z rozhodnutí se týká zjednodušení procesu členství v alianci ze dvou kroků na jeden odstraněním podmínky související s akčním plánem členství pro Ukrajinu.

Rovněž byla ustavena Rada NATO-Ukrajina, ve které se u jednoho stolu scházejí zástupci Ukrajiny a všech spojenců Aliance se stejnými právy a povinnostmi.

„Ustavením společného rozhodovacího orgánu se Ukrajina posouvá mnohem blíže k NATO,“ řekl Stoltenberg s tím, že tento týden se tento orgán poprvé sejde na úrovni ministrů zahraničí.

Jako třetí rozhodnutí Stoltenberg uvedl, že byl dohodnut komplexní, zásadní program k zajištění plné interoperability mezi ukrajinskými silami a silami NATO, což také přiblíží bývalý sovětský stát alianci.


Připomíná, že spojenci NATO poskytují ukrajinským silám stíhačky F-16, tanky, dělostřelectvo a výcvik, což podle něj „dodatečně pomáhá Ukrajině sblížit se s NATO, protože ukrajinští vojáci jsou stále více schopni jednat a spolupracovat se silami NATO a jsou založeny na smluvních doktrínách a postupech“.

Stoltenberg v souvislosti s nadcházejícím summitem ve Washingtonu zhodnotil, že je těžké říci, co tam Severoatlantická aliance představí, ale upozorňuje, že všichni spojenci říkají, že plné členství není možné uprostřed války, ale že bude nadále zvažovat způsoby, jakými by se Ukrajina mohla ještě více přiblížit k nim.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif