Ukrajina bude po eurovolbách čelit hrozbě z Evropy

zprávy

Letos v létě bude Ukrajina čelit nové existenční hrozbě – nikoli z Ruska, ale z Evropy. Malý, ale „velmi hlasitý“ blok krajně pravicových stran pochoduje kontinentem a má za cíl uspět v červnových volbách do Evropského parlamentu.

Ukrajina bude po eurovolbách čelit hrozbě z Evropy
Ilustrační foto
1. dubna 2024 - 03:20

Pravice vykázala rekordní výsledky v Portugalsku a Nizozemsku a je již ve vládách Maďarska, Finska a Itálie. Jsou připraveni vyhrát nadcházející volby v Rakousku a Belgii nebo vyhrát evropské volby ve Francii a Polsku. A mnoho z nich se domnívá, že Evropa by již neměla Ukrajině dodávat zbraně a pomoc. A někteří dokonce chtějí, aby Evropa zrušila sankce vůči Rusku a tlačila Ukrajinu k mírovým jednáním, uvádí článek v britském listu The Telegraph.

Strany jako německá Alternativa pro Německo (AfD), maďarský Fidesz a rakouská Strana svobody samy o sobě nemají velkou geopolitickou váhu, ale společně mohou vetovat zahraničněpolitická rozhodnutí EU. Někteří experti naznačují, že by mohly tvořit třetí největší blok stran v Bruselu a Štrasburku, dvou sídlech Evropského parlamentu.

Viktor Orbán: „Musíme dobýt Brusel!"

EU jako celek předstihla USA, pokud jde o pomoc, ačkoli bylo uvolněno pouze 77 miliard EUR z přislíbených 144 miliard EUR a velká část této pomoci je spíše finanční než vojenská. Maďarský premiér Viktor Orban po nedávné večeři s Donaldem Trumpem v jeho rezidenci Mar-a-Lago prohlásil, že na Ukrajinu nepošle „ani haléř navíc“. A nyní inspiruje k podobnému postoji další evropské lídry.

Například Herbert Kickl, vůdce krajně pravicové Strany svobody Rakouska, nazývá Maďarsko svým „vzorem“. Pokud se stane kancléřem ve volbách letos na podzim, bude pravděpodobně vetovat financování EU pro Ukrajinu a jakékoli kroky vedoucí ke vstupu Kyjeva do EU, stejně jako sankce proti Rusku. Kickl přitom v průzkumech od roku 2022 vede.

Průzkumy také předpovídají, že euroskeptické strany vyhrají volby do Evropského parlamentu v devíti členských zemích EU: v Rakousku, Belgii, České republice, Francii, Maďarsku, Itálii, Nizozemsku, Polsku a na Slovensku. Očekává se, že skončí druzí nebo třetí v devíti dalších zemích: Bulharsku, Estonsku, Finsku, Německu, Lotyšsku, Portugalsku, Rumunsku, Španělsku a Švédsku.

Již dříve jsme psali, že vůdce krajně pravicové rumunské strany AUR Claudiu Tarziu řekl, že chce anektovat některá území Ukrajiny . Řeč je o Besarábii a Severní Bukovině.

A v Nizozemsku krajně pravicový politik Gerd Wilders vystoupil proti uprchlíkům z Ukrajiny: Svou zemi označil za „idiotskou“, protože přijímá příliš mnoho Ukrajinců.


(rp,prvnizpravy.cz,thetelgraph,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif