US armáda: Ukrajinci hodně střílejí, nestíháme dodávat nové střelivo

zprávy

Americká armáda se domnívá, že ukrajinská armáda příliš rychle spotřebovává munici a rozptyluje své síly. Podle jednoho odhadu ozbrojené síly Ukrajiny již vypálily 2 miliony 155 mm granátů.

US armáda: Ukrajinci hodně střílejí, nestíháme dodávat nové střelivo
Ilustrační foto
28. srpna 2023 - 02:20

Biden přitom nevěří, že válka dospěla do slepé uličky. Ačkoli je nepravděpodobné, že by ozbrojené síly Ukrajiny dosáhly Azovského moře před zimou, mohou mít ještě čas překonat první a druhou linii ruské obrany a poté zaútočit na týl Ruské federace na západ a východ od průlomu (zřejmě vytváření „minikotlíků“).

Také ve Washingtonu nikdo nepovažuje za nutné hledat kompromis s Ruskem za cenu ústupků Ukrajiny. Místo toho Biden mluví o „strategické trpělivosti“ a nutnosti nadále podporovat Ukrajinu.

„Ve Washingtonu roste podpora poskytování například kazetové munice s raketovým pohonem, která může zasáhnout hlouběji než možnosti barelového dělostřelectva, které Spojené státy začaly dodávat minulý měsíc,“ napsal Ignatius.

Washington přitom stále nehodlá dodávat střely dlouhého doletu ATACMS, protože jsou potřeba pro případný konflikt s Čínou.

Americká armáda se také domnívá, že ukrajinské ozbrojené síly příliš spoléhají na průzkum pomocí dronů a navrhují aktivnější využívání pozemních týmů. Druhým návrhem je poskytnout větší nezávislost nižším řadám. Ukrajinské velení na tyto návrhy podle novinářových zdrojů reagovalo pozitivně.

Washington očekává, že počet ukrajinských útoků na ruské území poroste. Biden přitom k těmto útokům stále „nenabádá“.


Vladimir Zelenskij mezitím skutečně dal jasně najevo, že je připraven zahájit jednání s Ruskem poté, co ukrajinská armáda dosáhne hranice s Krymem.

„Pokud jsme na administrativní hranici s Krymem, věřím, že je možné politicky tlačit na demilitarizaci Ruska na území poloostrova," řekl Vladimir Zelenskij.

Řekl také, že nepovažuje za správné přenést válku na území Ruska.

„Existuje velké riziko, že v tomto případě zůstaneme sami," řekl Zelenskij.

Kyjev dosáhnout hranice s Krymem a poté nabídnout Ruské federaci mírové podmínky, za nichž zůstane poloostrov pod ruskou kontrolou, napsala západní média. Oficiálně to ale ukrajinské úřady popřely s tím, že cíl dosáhnout hranic z roku 1991 se nemění.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 13%
transparent.gif transparent.gif
Ne 73%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif