USA obnoví letiště, odkud vzlétla letadla s atomovkou na Japonsko

zprávy

Spojené státy plánují obnovit Severní letiště na ostrově Tinian (patří k Mariánským ostrovům), ze kterého bylo během druhé světové války prováděno americké atomové bombardování Japonska.

USA obnoví letiště, odkud vzlétla letadla s atomovkou na Japonsko
Následky amerického bombardování
4. ledna 2024 - 06:20

V rozhovoru pro Nikkei Asia to uvedl velitel amerických tichomořských vzdušných sil generál Kenneth Wilsbach.

Neupřesnil, kdy se letiště otevře, poznamenal, že oblast je zarostlá džunglí a americká armáda ji chce vyčistit do léta.

Americké tichomořské letectvo potvrdilo Wilsbachovy komentáře pro CNN, ale naznačilo, že v této záležitosti nebylo žádné oficiální prohlášení.

Tinian, součást souostroví Mariánské ostrovy, se nachází přibližně 6 tisíc km západně od Havaje v Tichém oceánu. Sousedí s ostrovy Guam, na kterém má jednu z hlavních základen amerického letectvo v regionu a Saipanem.

Všechny tyto tři ostrovy, dobyté v boji  s Japonskem v roce 1944, byly základnou bombardérů B-29, které byly použity k útokům na japonské území.

Nagasaki - druhý spalující záblesk na nebi, který vymazal další město

Konkrétně, jak uvádí CNN, letoun B-29, nazvaný Bockscar, vzlétl z Tinianu a 9.srpna 1945 shodil atomovou bombu „Fat Man“ na město Nagasaki.

Ihned po válce Washington přestal používat letiště na ostrově a poslední jednotky amerického letectva odjely v roce 1946.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif