Útok dronů na rafinerii v Tatarstánu znepokojil Evropu, nafta zdražuje

zprávy

Ruské plány na omezení vývozu motorové nafty a útok bezpilotních letounů ukrajinských ozbrojených sil na komplex rafinace ropy v Nižněkamsku vedly ke zvýšení cen nafty na evropských burzách.

Útok dronů na rafinerii v Tatarstánu znepokojil Evropu, nafta zdražuje
Ilustrační foto
3. dubna 2024 - 04:20

EU zakázala dovoz ruského paliva, ale dodávky z jiných regionů závisí na jeho vývozu.

Během 2. dubna motorová nafta na evropských burzách zdražila o 4 %. Na Frankfurtské burze cenných papírů v Německu - od 816 do 847,5 USD za tunu. Dodávky z uzlu Amsterdam-Rotterdam-Antverpy vzrostly z 822 USD na 840 USD. Jde o nejvyšší denní nárůst od poloviny března, kdy evropské kotace ostře reagovaly na masivní útok dronů ukrajinských ozbrojených sil na ruské rafinérie. Za tři dny pak ceny vzrostly o 55 dolarů za tunu.

Ukrajinské ozbrojené síly se pokusily zaútočit i na komplex ropné rafinerie Taneco v Nižněkamsku. Šéf Tatarstánu Rustam Minnichanov řekl, že technologický proces podniku nebyl narušen. Podle zdroje Kommersantu dron narazil do plotu území Taneko, „rozpadl se na kusy“ a začal hořet: „Požár byl uhašen. Celkem, jak uvedl zdroj, byly do nižněkamské průmyslové zóny ráno 2. dubna poslány dva drony, z nichž jeden „někam spadl“.

Podle frankfurtské burzy se cena motorové nafty pohybuje nad 800 eury za tunu od druhé poloviny ledna, kdy ukrajinské ozbrojené síly zahájily masivní útoky na ruské rafinerie a Hútíové zahájili útoky na lodě v Rudém moři a Adenského zálivu.

Britské a US služby se střetly kvůli kampani proti ruské ropné infrastruktuře

Den předtím, 1. dubna, Bloomberg oznámil, že Rusko sníží v dubnu vývoz nafty po moři o 21 % ve srovnání s březnem, 2,29 milionu tun – nejnižší úroveň za posledních pět měsíců.

1. března Rusko zakázalo vývoz benzinu, ale nezavedlo omezení na motorovou naftu, protože jeho domácí produkce před útoky tvořila pouze polovinu spotřeby země.

List Financial Times s odvoláním na zdroje uvedl, že Bílý dům vyvíjí tlak na Kyjev, aby zastavil útoky a nevyprovokoval nový růst cen ropy a ropných produktů v předvečer prezidentských voleb v USA. Washington se také obává možné reakce Ruska ohledně energetických zařízení, na kterých může Západ záviset. V Kyjevě se zjevně rozhodli neposlouchat.

EU zakázala dovoz ruských ropných produktů od 5. února 2023, ale úroveň alternativních dodávek z Blízkého východu a Indie závisí na dovozu ruských produktů do regionu.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif