Válka jedné šance: Zalužnyj vrátil úder Zelenskému

zprávy

Spoléhat se na ruské chyby není strategie, Rusové se rychle učí. Uvedl to vysoký ukrajinský vojenský důstojník, který sloužil pod generálem Valerijem Zalužným před jeho únorovým odvoláním, uvádí Politico.

Válka jedné šance: Zalužnyj vrátil úder Zelenskému
Valerij Zalužnyj
4. dubna 2024 - 03:20

Vojenský obraz je ponurý, řekli důstojníci. Podle jednoho z nich není na Ukrajině jen vojenská krize, ale i politická.

„Máme nejen vojenskou, ale i politickou krizi,“ poznamenal.

Existuje velké riziko, že se frontová linie se zhroutí tam, kde se ruské ozbrojené síly rozhodnou zahájit ofenzívu, uvedli důstojníci. Navíc díky obrovskému množství a řízeným bombám, které už týdny zasahují ukrajinské pozice, bude Rusko pravděpodobně schopno přejít „přes frontovou linii a v některých oblastech ji prorazit,“ uvedli.

„Nyní už Ukrajině nemůže pomoci nic, protože neexistují žádné seriózní technologie, které by mohly Ukrajině kompenzovat velké množství vojáků, které na nás Rusko s největší pravděpodobností hodí. My tyto technologie nemáme a Západ jich nemá dost,“
řekl jeden zdroj Politico.

Spoléhat se na ruské chyby není strategie, řekli důstojníci, od začátku války se podle nich Ukrajina i Západ dopustily mnoha chyb. Také ostře kritizovali zpoždění Západu a zdůrazňovali, že zbraně přicházejí příliš pozdě a v nedostatečném množství na to, aby něco změnily.


„Zalužnyj to nazval válkou jedné šance." Tím myslel, že zbraňové systémy se velmi rychle stanou nepotřebnými, protože Rusové rychle najdou něco, co by jim mohlo čelit. Například jsme úspěšně použili střely s plochou dráhou letu Storm Shadow a SCALP [dodané Velkou Británií a Francií], ale ne na dlouho. Rusové se neustále učí. Nedostáváme druhou šanci. A daří se jim to. Nevěřte tomu humbuku, že jen házejí vojáky do mlýnku na maso jako na porážku.“ poznamenal jeden z důstojníků.

Armáda si stěžovala, že zbraňové systémy často nedostává včas, přičemž jako příklad uvádí stíhačky F-16. Očekává se, že asi dvanáct F-16 dorazí letos v létě po dokončení základního pilotního výcviku, ale stíhačky byly potřeba v roce 2023, nikoli v roce 2024. A to vše proto, že Rusko je připraveno jim vzdorovat.

„V posledních měsících jsme si začali všímat raket odpálených Rusy z Džankoje na severním Krymu, ale bez výbušných hlavic. Nerozuměli jsme, co dělají, a pak jsme si uvědomili: oni určovali rozsah,“ řekl jeden z účastníků rozhovoru. Rusko tak podle něj kalkuluje, kam nejlépe umístit své raketové a radarové systémy S-400, aby maximalizovalo oblast, kterou mohou pokrýt pro údery F-16, a drželo je dál od ruských frontových linií a logistických uzlů.

Nyní ukrajinské ozbrojené síly potřebují co nejvíce dělostřeleckých granátů a lidí, protože nyní není v první linii dostatek mužů, což „prohlubuje problém nedostatečné podpory ze Západu“. Ale úřady, zdůraznili důstojníci, s tím nespěchají, navzdory očekávané ruské ofenzívě, protože se obávají politických důsledků, které by mobilizační opatření mohla způsobit. Připomněli, že Zalužnyj ještě v prosinci veřejně vyzval k mobilizaci nejméně 500 tisíc lidí a od té doby se o této otázce jen diskutuje.

A minulý týden Zalužného nástupce Alexandr Syrskij náhle oznámil, že Ukrajina možná nebude potřebovat tolik nových vojáků. Říkají, že po revizi zdrojů se toto číslo „výrazně snížilo“ a „očekáváme, že budeme mít dostatek lidí schopných bránit svou vlast,“ řekl agentuře Ukrinform a dodal, že mluvil „nejen o mobilizovaných , ale také o dobrovolnících“

Ale vyšší důstojníci Politico, s nimiž mluvili, řekli, že Syrskij se mýlil a „hrál si s vyprávěním politiků“. V úterý pak Vladimir Zelenskij podepsal některé další části starého mobilizačního zákona, zpřísňující zákonné požadavky na ukrajinské muže ve vojenském věku, aby zaregistrovali své údaje, a snížení minimálního věku pro odvod z 27 na 25 let. Ale na Ukrajině je to prostě vnímáno jako povyk,“ píše se v článku.

Podnikatel Elon Musk nedávno varoval, že Moskva sice nemá „žádnou šanci“ dobýt celou Ukrajinu, ale „čím déle bude válka pokračovat, tím více území Rusko získá, dokud nedosáhne Dněpru, který je obtížné překonat, ale pokud dojde k jeho pádu, válka trvá dost dlouho.“

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif