Většina Němců podporuje návrat k povinné vojenské službě

zprávy

Podle průzkumu je většina Němců pro opětovné zavedení povinné vojenské služby. Přibližně třetina obyvatel tento návrh odmítá, uvádějí německé noviny Handelsblatt.

Většina Němců podporuje návrat k povinné vojenské službě
Ilustračí foto
9. června 2024 - 17:50

Většina Němců se podle průzkumu vyslovuje pro návrat k armádě s povinnou vojenskou službou. Celkem 60 procent dotázaných podporuje zavedení všeobecné povinné vojenské služby „zcela“ (28 procent) nebo „spíše“ (32 procent), uvádí průzkum, který provedl institut pro výzkum trhu YouGov na objednávku deníku „Welt am Sonntag“.

Celkem 32 procent respondentů se proti ní vyslovilo – 18 procent „spíše“ a 14 procent „zcela“. Osm procent se k otázce nevyjádřilo. Povinná vojenská služba je od roku 2011 pozastavena, avšak v případě napětí nebo obranyschopnosti může být znovu aktivována, informují německé noviny Handelsblatt.



Skoro polovina obyvatel Německa v současné době vidí vojenskou hrozbu pro svou zemi, jak uvádí předběžná zpráva novin. Podle ní 49 procent lidí věří, že země je ohrožena cizími vojenskými silami buď výrazně (11 procent), nebo částečně (38 procent), zatímco 40 procent nevidí žádnou (30 procent) nebo vůbec žádnou hrozbu (10 procent). Průzkumu se podle novin zúčastnilo 2295 občanů v období od 31. května do 5. června prostřednictvím online dotazování.

(jk, handelsblatt, repro: bundeswehr)


Anketa

Kdo by podle Vás byl lepším prezidentem USA?