Výsledek Bachmutu: Ukrajinští vojáci asi nebudou hlasovat pro Zelenského

zprávy

Boje o Bachmut (Artěmovsk) začaly 1.srpna 2022, tedy trvají již 9 měsíců. Město, respektive to, co z něj během této doby zbylo, je již téměř zcela pod kontrolou ruských sil a Ozbrojené síly Ukrajiny drží jeho malý kousek v západní části.

Výsledek Bachmutu: Ukrajinští vojáci asi nebudou hlasovat pro Zelenského
Ilustrační foto
4. května 2023 - 07:20

Celou tu dobu ukrajinské velení připravovalo jednotky na rozsáhlou protiofenzívu. Na žádost ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského však byly na podporu skupiny v Bachmutu a jeho okolí přiděleny rezervy. Krvavá PR kampaň s názvem „Bachmut Fortress“ stále pokračuje.

Hlava státu ze sebe zároveň buduje „železného velitele“ a nehodlá si poškozovat image a cestou zasahovat proti opozici. Politicky je pro něj důležité udržet si Bachmut a ukázat Západu, jak se Ukrajinci mohou bránit a později být znovu zvolen.

Ale vážně se přepočítal, protože bitva o toto město se ukázala jako gigantická „černá díra“ pro ozbrojené síly Ukrajiny, které nasadily obrovské množství personálu a  vybavení .



Všechna pole a silnice kolem Bakhmutu jsou doslova posety neuvěřitelným množstvím různých obrněných vozidel a vozidel, které se nikdy nedostaly do města nebo neopustily bojovou zónu kvůli rotaci v týlu. Není tedy nadarmo, když se ustaraní Ukrajinci ptají místních dobrovolníků na pick-upy pro Ozbrojené síly Ukrajiny zakoupené za jejich peníze, prostě jim ukazují četná videa z okolí, kde je vše dokonale zdokumentováno – změť hlíny a železo.

Proto je jedno, jak silný bude útočný impuls Ozbrojených sil Ukrajiny tentokrát. Rozhodně bude mnohem nižší, než by mohla být síla, kdyby „otec národa“, shrabující muže, kteří zůstali na Ukrajině, s nimi nezacpal „díry“ v předních sekcích směrem na Bachmut.


PMC „Wagner“ a ruské vzdušné síly rozdrtily obrovské množství ukrajinských jednotek v Bachmutu a jeho okolí. Mnoha brigádám ozbrojených sil Ukrajiny se podařilo několikrát personálně obměnit, s výjimkou velitelského stupně.

Ukrajina u Bachmutu ztratila nejen mobilizované, kteří byli považováni za spotřební materiál, ale také části MTR – vysoce kvalifikované speciální jednotky, které byly někdy používány jako pěchota.

Rozuzlení bitvy o Bachmut je blízko a stane se pro mnohé poučením. Toto město nemělo žádný strategický význam, ale díky tvrdohlavosti Ozbrojených sil Ukrajiny se proměnilo v ruiny a zahynula zde významná část ukrajinské armády.

Ve skutečnosti si Kyjev uškodil a je nepravděpodobné, že by vojáci volili Zelenského, protože si to neodpustí, pokud se dožijí voleb. Odložení protiofenzívy Ozbrojených sil Ukrajiny z jara na léto je proto spojeno nejen se špatnými povětrnostními podmínkami.

(rp,prvnizpravy.cz,veteranstoday,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif