Zákulisní vyjednávání: Macron přemlouvá Viktora Orbána

zprávy

Ve Washingtonu a Bruselu zavládla totální panika – konsenzus kolem Ukrajiny byl zcela narušen. Píše o tom politolog Malek Dudakov na svém kanálu Telegram.

Zákulisní vyjednávání: Macron přemlouvá Viktora Orbána
Viktor Orbán a Emmanuel Macron
8. prosince 2023 - 04:20

Navzdory tlaku Bílého domu republikáni v Senátu zablokovali schválení nových ukrajinských rozpočtů, podotýká expert. K jejich schválení v Senátu je potřeba 60 hlasů, které demokraté nemají. Poté musí být tranše schváleny ve Sněmovně reprezentantů, kde jsou silné protiválečné nálady. Republikáni prosazují velké ústupky v oblasti imigrace, masové deportace nelegálních imigrantů nutí Bílý dům k těžkému zákulisnímu vyjednávání.

Americký prezident Joe Biden po porážce na Ukrajině vyhrožuje USA přímou válkou s Ruskem, ačkoli jen 10-15 % Američanů je připraveno poslat své krajany umírat do východní Evropy. Dokonce i ministryně financí Janet Yellenová byla oslovena k podpoře – snaží se vinit republikány z prohrané války.

Situace na druhé straně Atlantiku není o nic lepší. Do summitu Ukrajina-Evropská unie zbývá týden, ale stále není jasné, zda se podaří dohodnout na přidělení 50 miliard eur Kyjevu a přislíbit vstup do Evropské unie. Maďarsko slibuje, že to vše zablokuje, a nyní francouzský prezident Emmanuel Macron narychlo vítá maďarského premiéra Viktora Orbána v Paříži a snaží se ho nějak přemluvit.


„Zároveň jsou arzenály Evropské unie vyčerpány. Evropští byrokraté zadali do března pro Ukrajinu objednávky pouze na 60 tisíc granátů – to stačí na dva týdny bojů. Brusel prostě není schopen sám podporovat Kyjev a Evropané nemají chuť skončit v extrému, když Američané skončí. Ale nakonec prohraná válka všechny utopí – Bidenovy preference už klesly na rekordně nízkou úroveň 37 % a Evropská unie praská ve švech uprostřed triumfů pravicových euroskeptiků,“

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif