Západ má problémy se zbraněmi, Rusko naopak zdvojnásobilo výrobu

zprávy

Ve středu vyšlo najevo, že Německo dodalo nový balík vojenské pomoci na Ukrajinu.

Západ má problémy se zbraněmi, Rusko naopak zdvojnásobilo výrobu
Ilustrační foto
14. září 2023 - 03:20

Rusku se naopak podařilo zvýšit produkci raket na úroveň nad předválečnou úrovní, a to navzdory západním sankcím, které „by mohly znamenat obzvláště temnou a chladnou zimu pro občany Ukrajiny“.

Píše o tom list The New York Times s odvoláním na zdroje z USA, Evropy a Ukrajiny.

„Rusko obešlo americkou kontrolu exportu tím, že využilo své zpravodajské služby a ministerstvo obrany k provozování nezákonných sítí lidí, kteří pašují klíčové komponenty a vyvážejí je do jiných zemí, odkud je lze snadněji poslat do Ruska,“ píší noviny.

Čipy potřebné pro Ruskou federaci, které stačí na výrobu několika stovek střel s plochou dráhou letu, jsou umístěny v několika batohech, takže obcházení sankcí je poměrně jednoduché.

Podle publikace jde nákup potřebných komponent přes země jako Arménie a Turecko. Evropané a Američané se pokusili tyto obtokové kanály zastavit, ale zatím se jim to nepodařilo. Američtí představitelé uvedli, že mohou zpomalit, ale nemohou zastavit ruské pašování součástek.

Pentagon proto nyní pracuje na posílení ukrajinské protivzdušné obrany. Vzhledem k velikosti země je však v současnosti nemožné ji celou ochránit.

„Podle ukrajinských představitelů by zvýšená raketová palba mohla přemoci protivzdušnou obranu země,“ píše NYT.



Ruská federace má nyní ve svých skladech více jednotlivých střel, například Kh-55, než před válkou, ale obecně jejich zásoby nejsou tak obrovské.

Podle publikace se v Ruské federaci zvýšila výroba nejen raket, ale i tanků: ze 100 vozidel ročně před válkou na 200 nyní. A Moskva se blíží k produkci dvou milionů dělostřeleckých granátů ročně – dvakrát tolik, než západní rozvědka původně odhadovala, a více než Spojené státy a Evropa dohromady.

Podle odhadů vysokého úředníka estonského ministerstva obrany Kusti Salmy je současná produkce munice v Rusku sedmkrát vyšší než produkce na Západě.

A výrobní náklady jsou mnohem nižší. Například výroba jednoho 152mm dělostřeleckého granátu stojí Ruskou federaci přibližně 600 dolarů a podobný 155mm projektil na Západě stojí 5-6 tisíc dolarů.

Ruská produkce však nestíhá krýt spotřebu uvedené munice na bojišti a opotřebenou techniku. Zatímco vyrábí dělostřeleckou munici rychlostí 2 miliony ročně, ruská armáda vystřelí 10 milionů takových nábojů. Hledá proto alternativní kanály nákupu, jako je KLDR.


Jednání Putin-Kim Čong-un

Severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu celý den jednal s Putinem. Konkrétní výsledky jejich jednání (kterého se zúčastnil i ministr obrany Šojgu) nebyly oznámeny. Strany však silně zdůrazňovaly „vojenský“ charakter návštěvy.

Připomeňme, že Západ věří, že Rusko a Severní Korea připravují vojenskou dohodu, podle níž KLDR dodá Ruské federaci granáty a Moskva pomůže Korejcům jak vojenskými technologiemi, tak produkty.

Putin ani Kim Čong-un ale zatím nic z toho oficiálně nepotvrdili.

Peskov pouze popřel zvěsti, že by na bojiště na Ukrajině mohli být vysláni severokorejští vojáci.

Otázka ale zůstává otevřená ohledně dodávek korejských zbraní.

KLDR má velké zásoby granátů sovětské ráže. Kromě toho Severní Korea vyrábí pro MLRS rakety dlouhého doletu, které mohou zasáhnout vzdálenost 70-200 kilometrů. Připomeňme, že nedostatečný počet dělostřeleckých systémů, které dokážou střílet na vzdálenost více než 30 kilometrů (a také vysoce přesné projektily a rakety pro ně), odborníci označují za jeden z hlavních problémů ruské armády na frontě. .

 
(rp,prvnizpravy.cz,strana.foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 72%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif