Západní média: Mezi Zelenským a Zalužným panuje napětí

zprávy

Západní tisk opět píše o konfliktu mezi Vladimírem Zelenským a vrchním velitelem ozbrojených sil Ukrajiny Valerijem Zalužným – ovšem v kontextu objevení se návrhu zákona o mobilizaci a oznámených plánů na mobilizaci 500 tisíc lidí.

Západní média: Mezi Zelenským a Zalužným panuje napětí
Valerij Zalužnyj a Vladimir Zelenskij
3. ledna 2024 - 04:20

Financial Times zveřejnil další článek o konfrontaci.

„Žádná ze stran se nezdá být ochotná převzít plnou odpovědnost za odvedení stovek tisíc možná neochotných Ukrajinců sloužit v ponuré, vyčerpávající válce,“ píše FT.

Článek poznamenává, že Zelenskij se pokusil přesunout odpovědnost za takové rozhodnutí na generální štáb. Ale Zalužnyj nepřevzal odpovědnost. Poprvé od února 2022 šel na tiskovou konferenci a prohlásil, že „jsme armáda a měli bychom bojovat a nezasahovat do životů civilistů“.

„Vzhledem k riziku reakce veřejnosti se úkol vycvičit muže pro ozbrojené síly stal v Kyjevě něčím jako horkým bramborem, přehazovaným mezi ukrajinskými politickými vůdci a jejími nejvyššími vojenskými veliteli. Hromadný odvod do opotřebovací války bude vždy obtížný. Zelenského přání sdílet „břemeno odpovědnosti vojenského vrchního velení za novou náborovou kampaň ukazuje, že rok 2024 bude obtížnější jak na domácí frontě, tak na frontě,“ komentoval FT.


Noviny poznamenávají, že „někteří kolem Zelenského“ vidí Zalužného jako potenciálního politického soupeře.

(rp,prvnizpravy.cz,financialtimes,foto:gov.ua)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif