Zelenského „čistky“ v Kanceláři prezidenta

zprávy

Nedávná personální rozhodnutí prezidenta Vladimira Zelenského jsou z pohledu změn ve vnitropolitickém uspořádání poměrně indikativní.

Zelenského „čistky“ v Kanceláři prezidenta
Andrij Jermaka, šéf Prezidenzské kanceláře
2. dubna 2024 - 04:20

Symbolizují posílení pozice vedoucího Kanceláře prezidenta Andrije Jermaka jako druhé nejvlivnější osoby ve státě po prezidentu Vladimíru Zelenském a definitivní vznik OP jako klíčového řídícího orgánu v zemi.

K dnešnímu dni byli na Bankově vyhozeni všichni zástupci vedoucího prezidentské kanceláře, kteří nebyli jmenováni za Jermaka. Tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Danilov, který s ním byl ve sporu, byl odvolán. Svůj post opustil i prezidentův první asistent a jeho dlouholetý přítel Serej Šefir, který po dlouhou dobu zůstával jedním z hlavních alternativních komunikačních kanálů mezi Zelenským a Jermakem.


Odvolání Alexeje Danilova z funkce tajemníka Rady národní bezpečnosti a obrany dne 26. března zahájilo novou sérii „rošád“. Místo něj byl jmenován bývalý šéf zahraniční zpravodajské služby Alexandr Litviněnko.

Danilov má s Jermakem dlouhodobý akutní konflikt, a proto do značné míry ztratil jakýkoli vážný vliv na politické procesy. Tajemník NSDC však zůstal prominentní veřejnou osobností, poskytoval rozhovory a komentáře, někdy na hranici faulu (jako v případě čínského zvláštního vyslance Li Hui). V posledních měsících se v politických kruzích šuškalo, že by Danilov mohl být poslán někam jako velvyslanec. Jak Zelenskij oznámil po jeho rezignaci, bude to Moldavsko.

Pokud jde o Litviněnka, toto je Jermakův muž. Dá se říci, že bylo v zájmu toho druhého, aby k výpovědím, které následovaly, došlo brzy v OP.

V pátek 29. března prezident některými dekrety odvolal z funkcí zástupce vedoucího OP Andreje Smirnova (dohlížel na právní směřování) a Alexeje Dněprova (vedl aparát prezidentské administrativy, poté prezidentské kanceláře) a jmenoval Irinu Mudruju a Elena Kovalskuju místo nich.

Jermak posiluje svou pozici

V každém případě je odvolání Šefira, stejně jako dalších poradců prezidenta, důkazem toho, že kanálů pro předávání informací Zelenskému, které nejsou spojeny s vedoucím OP, je stále méně a méně.

„Jermak čistí strukturu OP od prvků, které jsou mu cizí,“ komentuje politolog Bondarenko.

„Jsme svědky konečného formování modelu řízení země, který vznikl během totální války. Hlavním orgánem země je OP a Jermak v něm slouží jako šéf Zelenského vlády (v širokém slova smyslu slovo „vláda“),“ říká politolog Ruslan Bortnik.

„Teď kromě Jermaka existuje jen několik dalších komunikačních kanálů s prezidentem. Jsou to šéf hlavního zpravodajského ředitelství Kirill Budanov a šéf frakce Služebník lidu David Arachamia. Oba mají s Jermakem složité vztahy." , ale je jasné, že jejich vliv se nedá srovnávat s šéfem OP. Také šéf SBU Vasilij Maljuk má neustále přímý přístup k Zelenskému. V každém případě je posílení Jermakovy pozice zřejmé. je nyní druhou nejvlivnější osobou ve státě, vykonává mnoho důležitých funkcí a současně řídí klíčové procesy. I to je jasný signál prezidenta pro ty síly, „které již několik let usilují o Jermakovo odvolání, a to jak informačními kampaněmi proti němu a lobováním v této otázce na Západě. Signálem od Zelenského je, že jejich úsilí je zbytečné,“ říká zdroj.

Prezident ve svém projevu 30. března řekl, že personální změny, ke kterým došlo, ještě neskončily. To znamená, že dojde k novému propouštění.

„Děláme úřad více funkční," poznamenal Zelenskij.

V politických kruzích jsou novými kandidáty na odchod zástupce vedoucího OP Andrej Sibiga, který se zabývá zahraničněpolitickými otázkami (údajně může jít pracovat na MZV) a Rostislav Šurma (dohlíží na ekonomické směřování).

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif